Свет

Четвородневни протест у Јерусалиму: Позивају Владу Нетанјахуа да поднесу оставку

Постоји само једна ствар која је важна за Нетанјахуа, а то је да остане на функцији, оценио је опозициони лидер Јаир Лапид
Четвородневни протест у Јерусалиму: Позивају Владу Нетанјахуа да поднесу оставку© AP Photo/Leo Correa/Tanjug

Демонстранти су се окупили у Јерусалиму уочи вечерњих демонстрација којима започиње четвородневни протест у главном граду Израела.

Организатори протеста позивају премијера Бенјамина Нетанјахуа и његову владу да поднесу оставку.

Они захтевају да Израел одржи ванредне изборе и да челници земље пристану на споразум о таоцима који ће довести до ослобађања 130 заробљеника који се држе у Гази од 7. октобар.

Протести ће бити усредсређени око Кнесета, али ће се одржавати и на другим кључним локацијама, укључујући у близини Нетанјахуове резиденције у Јерусалиму.

Израелски опозициони лидер Јаир Лапид рекао је на протесту да је израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу једино важно да остане на функцији, пренео је Ројтерс.

Лапид је оптужио Нетанјахуа да се више фокусира на то да, како је навео, усрећи своје коалиционе партнере, него да помаже грађанима погођеним ратом.

Лапид је истакао да Нетанјаху вредно ради на закону којим би ултраортодоксни Јевреји били ослобођени служења војног рока док, како је навео, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) траже још војника.

"Да је стоти, хиљадити делић ове организационе ефикасности био посвећен таоцима или евакуисанима или руковођењу ратом или економијом, наша ситуација би била потпуно другачија, али постоји само једна ствар која је важна за Нетанјахуа, а то је да остане на функцији", истакао је Лапид.

Иначе, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху данас је рекао да је ИДФ спремна да делује у Рафи, да евакуише цивилно становништво и да дистрибуира хуманитарну помоћ.

"То је исправна ствар да се ради на оперативном и међународном плану", рекао је он.

Израелски премијер је рекао да ће бити потребно време али обећава да ће да ће батаљони Хамаса у том граду бити елиминисани.

image
VV inauguration
banner