Свет

СЗО: Неопходна хитна евакуација 9.000 пацијената из Појаса Газе

Пре рата је у Гази било 36 болница, а шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус је изјавио да у палестинској енклави тренутно функционише само 10 болница
СЗО: Неопходна хитна евакуација 9.000 пацијената из Појаса Газеwww.globallookpress.com © Ahmed Ibrahim

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је неопходно да се 9.000 пацијената хитно евакуише из Појаса Газе ради пружања медицинске неге, а шеф СЗО, Тедрос Адханом Гебрејесус, је додао да у тамо тренутно функционише само 10 болница.

''Око 9.000 пацијената хитно треба да буде евакуисано у иностранство због здравствених услуга, укључујући лечење рака, повреде од бомбардовања, дијализе и друга хронична стања'', изјавио је Тедрос на платформи Икс.

Он је додао да је због тога што ради само 10 болница, и то органичено, хиљаде пацијената лишено здравствене неге, преноси Гардијан.

Пре рата у Гази је било 36 болница, према подацима СЗО. Гебрејесус је истакао да је ''до сада више од 3.400 пацијената упућено у иностранство преко Рафе, укључујући 2.198 рањених и 1.215 болесних. Али још много њих треба да буде евакуисано''.

Он је позвао Израел да убрза издавање одобрења за евакуацију јер је, како тврди, сваки тренутак битан за пацијенте у критичном стању. Пре рата, 50 до 100 пацијената дневно је пребацивано у Источни Јерусалим или на Западну обалу, од којих половина због третмана за канцер.

image
VV inauguration
banner