Свет

САД одобриле испоруку бомби и авиона вредних више милијарди долара Израелу

Нове испоруке наоружања према писању британског листа укључују више од 1.800 бомби МК-84 тешких око 900 килограма и 500 бомби МК-82 од око 220 килограма
САД одобриле испоруку бомби и авиона вредних више милијарди долара Израелу© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Сједињене Америчке Државе последњих дана одобриле су испоруку бомби и борбених авиона вредних милијарде долара Израелу, изјавила су два извора упозната са тим питањем, преноси "Гардијан".

Подсећа се да Вашингтон јавно изражава забринутост због очекиване израелске војне офанзиве у Рафи, док незванично испоручује оружје свом савезнику.

Нове испоруке наоружања према писању британског листа укључују више од 1.800 бомби МК-84 тешких око 900 килограма и 500 бомби МК-82 од око 220 килограма, рекли су извори, који су потврдили ранији извештај америчког "Вашингтон поста".

Вашингтон даје 3,8 милијарди долара годишње војне помоћи Израелу, свом дугогодишњем савезнику.

Пакет војне помоћи долази у тренутку када се Израел суочава са снажним међународним критикама због своје непрестане кампање бомбардовања и копнене офанзиве у Гази и док неки чланови странке Џозефа Бајдена позивају америчког председника да смањи војну помоћ.

Сједињене Државе журе са слањем ваздушне одбране и муниције у Израел, али неке демократе и арапске америчке групе критикују чврсту подршку Бајденове администрације Израелу, за коју кажу да јој даје осећај некажњивости.

Бајден је у петак признао да са осећа са многим арапским Американцима због рата у Гази и подршке САД Израелу и његовој војној офанзиви. Ипак, обећао је наставак подршке Израелу упркос све већем јавном раздору са израелским премијером  Бенјамином Нетанјахуом.

Бела кућа је одбила да коментарише испоруку оружја, док израелска амбасада у Вашингтону није одговорила на захтев за коментар, наводи се у тексту.

Одлука о оружју уследила је након посете израелског министра одбране Јоава Галанта Вашингтону ове недеље када је са америчким колегама разговарао о потребама Израела за оружјем.

Обраћајући се новинарима у уторак, Галант је, очигледно настојећи да смири америчко-израелске тензије, рекао да је нагласио важност америчких веза за безбедност његове земље и одржавања "квалитативне војне предности" Израела у региону, укључујући његове ваздушне капацитете.

image