Свет

Џеј-Кеј Роулинг би могла пред суд због тога што је транс водитељку назвала мушкарцем

Шкотска посланица каже да би полиција могла да истражи ауторку "Харија Потера" и одлучи да ли да покрене случај у складу са новим законом о злочинима из мржње
Џеј-Кеј Роулинг би могла пред суд због тога што је транс водитељку назвала мушкарцемGetty © Stuart C. Wilson / Stringer

Ауторка серијала "Хари Потер" Џеј-Кеј Роулинг могла би да се нађе под истрагом полиције због "мисџендеринга" транс особа, а у складу са новим шкотским законом о злочинима из мржње, рекла је Шиобан Браун, министарка за безбедност заједнице.

Браун је првобитно рекла да називање транс жене мушкарцем не значи кршење закона, али је после критика јавности и позива да се Роулингова процесуира у складу са Законом о злочинима из мржње и јавном реду, ствар пребацила полицији.

"На шкотској полицији је да одлучи да ли је то кршење закона или не", рекла је Браун.

"Распиривање мржње" на основу старости, инвалидитета, расе, религије, сексуалне оријентације и трансродног идентитета сада је покривено новим законом. Критичари упозоравају да би због двосмислене дефиниције "злочина из мржње" могло да дође до "застрашујућих" последица по слободу говора и бујице притужби полицији.

Џеј Кеј Роулинг редовно је на удару транс активиста због инсистирања на томе да жене назива женама, а мушкарце мушкарцима без обзира на то како се они "осећају" и "представљају".

image
VV inauguration
banner