Свет

"Страшан злочин" ауторке "Харија Потера": Транс водитељку назвала мушкарцем

Џеј-Кеј Роулинг пријављена полицији због "мисџендеринга"
"Страшан злочин" ауторке "Харија Потера": Транс водитељку назвала мушкарцемGetty © John Phillips / Stringer

Прва британска трансродна водитељка пријавила је ауторку "Харија Потера" Џеј Кеј Роулинг полицији због тога што јој се обратила у мушком роду.

Индија Вилоуби поднела је кривичну пријаву против Роулингове због  "злочина из мржње" и "трансфобних коментара" на Иксу. Роулинг је већ неко време на удару "прогресивне" заједнице због својих ставова о трансродним особама.

"Џеј Кеј Роулинг је дефинитивно починила злочин. Ја сам правно жена. Она зна да сам жена и назвала ме мушкарцем. То је заштићена категорија, тако да представља кршење и Закона о равноправности и Закона о препознавању полова", рекла је Вилоуби за "Бајлајн".

Транс активисткиња је додала да је ауторка своје коментаре објавила на налогу са 14 милиона пратилаца и тако их инспирисала да јој пошаљу "неке од најзлобнијих увреда".

Роулинг је одговорила рекавши: "Пре извесног времена адвокати су ме саветовали да не само да имам чист случај против Индије Вилоуби за клевету, већ и да то што ме опсесивно таргетира последњих неколико година може да се подведе под узнемиравање".

Она је додала да је игнорисала савете адвоката "јер није желела да да Индији публицитет за којим тако очигледно жуди".

"Ипак, сви морамо да дамо свој допринос у борби против мржње, тако да ће Индији бити драго да сазна да сам приметила његову хомофобију, расизам и нехуман став према имиграцији", навела је британска књижевница у једном посту уз снимак Вилоуби која каже да ће кренути "Трамповим путем" у вези са имигрантима.

Роулинг је такође прокоментарисала да "ниједан закон никога не приморава да се претвара да верује да је Индија жена. По мом мишљењу, Индија је класичан пример мушког нарциса који живи у стању непрестаног беса зато што не може да примора жене да га доживљавају по његовој процени", додала је.

Вилоуби је стекла славу у Великој Британији као репортерка на АјТВ и постала прва трансродна водитељка ток шоуа. Такође се такмичила у "Великом брату".

image