Русија

Медведев: Хапшење Путина значило би објаву рата

Заменик председника СБ РФ истакао је да "постоје последице" за одлуку МКС да изда налог за хапшење председника Владимира Путина
Медведев: Хапшење Путина значило би објаву ратаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Одлуке Међународног кривичног суда (МКС), попут оне о издавању налога за "хапшење" председника Руске Федерације Владимира Путина, стварају колосалан негативан потенцијал, изјавио је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев. 

Како је рекао, уколико би немачке власти одлучиле да спроведу одлуку о хапшењу председника Русије Владимира Путина то би било равно објави рата.

"Последице постоје, а оне се састоје у томе да такве одлуке стварају огроман негативан потенцијал", рекао је Медведев у интервјуу водећим руским медијима, укључујући "РИА Новости".

"Американци су непријатељи Русије, али су доследнији од Европљана"

Медведев је оценио да се САД могу сматрати непријатељима Русије, али да је њихова позиција доследнија од ЕУ.

"Ма колико то изгледало чудно, али Американци су, по мом мишљењу, много доследнији од Европљана. Они су наши конкуренти, а сада, искрено, и непријатељи", оценио је он.

Заменик председника СБ РФ истакао је да Вашингтон покушава да нанесе што је више могуће штете Русији, али и да притиска Европу толико да "они не могу да мрдну."

Према његовој оцени, ЕУ се претворила у "доноре" Вашингтона која "пуни америчке џепове из глупости и кукавичлука."

Медведев: САД се највише окористиле од саботаже Северног тока

Медведев је оценио да Вашингтон има највише користи од саботаже Северног тока.

"Разумемо чији су то интереси. Колико год то антиамерички изгледало, на крају крајева, главни добитник су Сједињене Америчке Државе", рекао је он.

Заменик председника СБ РФ је истакао да Вашингтон не жели да Русију "види у Европи."

"Ево шта имамо да им кажемо: Чујте момци, такмичите се. Ако немате гасовод који води ка Европи - поставите га. Онда ћете имати гасовод који се колико-толико може мерити са нашим", истакао је Медведев.

Односи са Западом ће се обновити кад-тад

Медведев је истом приликом изјавио да ће се пре или касније ситуација стабилизовати и да ће комуникација са западним лидерима бити обновљена, али је додао да се искрено нада да ће "до тада значајан део ових ликова отићи у пензију, а неки у бољи свет."

"Што се мене тиче, никада не бих видео њихова лица [западних лидера]. Говорим апсолутно искрено. Они су ми непријатни", признао је он.

Заменик председника СБ РФ је оценио да је у одређеним ситуацијама бесмислено преговарати.

"Наше добре иницијативе и жеље чују се само када их прати пристојан арсенал наоружања", указао је Медведев и истакао да је "Русија током читавог постсовјетског периода покушавала да допре до НАТО-а и ЕУ, али су противници прво престали да слушају, а затим су и поништили све договоре."

Медведев: Руски Т-90 тенкови најбољи на свету

Руски тенкови Т-90М су сада најбољи на свету, по својим тактичким и техничким подацима надмашују Западни "леопард", "челенџер" и "абрамс", изјавио је заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев.

"Сасвим је очигледно да је, на пример, исти тенк Т-90М, Прорив, наш најновији тенк. Али, по мом мишљењу, ово је сада најбољи тенк на свету. Сигурно је бољи од 'леопарда', 'челенџера' и 'абрамса', како по својим тактичким и техничким појединостима, тако и у смислу карактеристика попут масе", оценио је он. 

Према његовим речима, руски тенк Т-90М је "маневрабилан, брз и заиста ради веома добро."

Заменик председника СБ РФ је истакао да ће Русија само ове године произвести 1.500 тенкова.

image