Свет

Аналитичар: Украјински пораз добар за ЕУ естаблишмент?

Такав развој догађаја могао би довести до "збијања редова" међу владајућим групама и тако сузбити успон "националиста", сматра истраживачки новинар Шарл Сапен
Аналитичар: Украјински пораз добар за ЕУ естаблишмент?Getty © Christopher Furlong/Getty Images

Погоршање ситуације у Кијеву могло би се показати корисно за естаблишмент Европске уније усред раста популарности "националистичких" партија пред изборе за Европски парламент, сматра француски истраживачки новинар Шарл Сапен.

Већина ЕУ је отворено подржала кијевски режим у сукобу са Русијом, шаљући Украјини оружје, опрему, муницију, па чак и готовину, у вредности од 77 милијарди евра.

Сапенова анализа, међутим, имплицира да би лоше вести са бојног поља могле да подстакну Европску народну партију и другу по величини групу, Прогресивни савез социјалиста и демократа на предстојећим изборима.

"Ако позиција Украјине ослаби, можда ће доћи до 'ефекта збијања редова' који је повољнији за постојеће снаге", рекао је он у понедељак за "Политико".

Сапен је извештач недељника "Поен" који је провео шест година истражујући оно што назива "националистичким" странкама у Европском парламенту – попут мађарског Фидеса, португалске Чеге, шпанског Вокса, француског Националног окупљања, Браће Италије и шведских Демократа. Коначни резултат била је књига под називом "Жетва гнева", представљена као детаљна анализа "националистичке Европе".

Једна велика слабост те групације, сматра Сапен, јесте то што њене фракције имају различита мишљења о сукобу у Украјини.

Можда националисти постају све популарнији, али они су "изоловани" у Бриселу због својих особености, тврди он. Њихова победа на предстојећим изборима померила би компас удесно, али у корист ЕПП, актуелне већинске групе.

То би могло делом објаснити зашто је француски председник Емануел Макрон поменуо Украјину на недавном састанку о предстојећим изборима. Усред разговора о стратегији, француски лидер је изненада изразио забринутост да би Украјина "могла пасти веома брзо", рекли су претходно извори за "Политико". Затим је основао коалицију 'Нови Европљани', савез либералних партија из Француске, Данске, Пољске, Румуније и Словеније.

Мађарски премијер Виктор Орбан, који је дуго био једини противник финансирања Кијева, одскора је интензивирао позиве на прекид ватре у Украјини и договорени мир.

Сапен тврди да су странке попут Орбанове стекле моћ захваљујући семантичким триковима и менталним акробацијама, привлачећи "старобуржоаске" бираче критиком имиграције, идентитетских политика и екологије и напуштајући позиве за излазак из ЕУ.

Његова књига укључује увиде како најближих политичких саветника Виктора Орбана, италијанске премијерке Ђорђе Мелони и француског председничког кандидата Марин Ле Пен, тако и њихових политичких противника.

image