Свет

Борељ осудио убиство радника Светске централне кухиње, Британија позвала на хитну истрагу

И поред свих захтева да се заштите цивили и хуманитарни радници, видимо нове невине жртве, истакао је шеф европске дипломатије
Борељ осудио убиство радника Светске централне кухиње, Британија позвала на хитну истрагуGetty © Omar Zaghloul/Anadolu

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је осудио израелски напад на Појас Газе у којем је убијено седам радника Светске централне кухиње (ВЦК) и позвао на хитну истрагу.

"Одајем почаст ВЦК особљу које је погинуло у израелском ваздушном нападу на Газу. И поред свих захтева да се заштите цивили и хуманитарни радници, видимо нове невине жртве", објавио је високи представник ЕУ за спољну политику на платформи Икс.

Британски премијер Риши Сунак je позвао да Израел хитно спроведе истрагу и пружи објашњење након што су хуманитарни радници, укључујући британске држављане, убијени у Гази.

Сунак је рекао да је "шокиран и тужан" тим убиствима и истакао да британска влада ради на томе да се што пре сазнају сви детаљи", преноси Ројтерс.

"Тражимо од Израела да хитно истражи шта се догодило, јер очигледно има питања на које треба одговорити'', рекао је Сунак.

Он је оценио да хуманитарни радници "обављају фантастичан посао" како би се ублажиле патње цивила у Појасу Газе.

"Треба им дозволити да свој посао обављају несметано. И на Израелу је да се постара да им се то омогући", поручио је Сунак.

Претходно је британски министар спољних послова Дејвид Камерон рекао да је Британија затражила од Израела да спроведе истрагу и пружи "потпуно и транспарентно објашњење онога што се догодило".

Посланици британске владе такође су изразили забринутност због синоћњег напада, у којем је настадао и један држављанин ове земље, и позвали на хитну истрагу, преноси "Гардијан".

"Свесни смо извештаја о смрти једног британског држављанина у Гази и хитно тражимо додатне информације'', саопштио је данас портпарол британског Министарства спољних послова.

Министарка образовања Џилијан Киган је за Би-Би-Си изјавила да је влада забринута и због извештаја да је ВЦК обуставила рад у Појасу Газе.

Киганова је истакла да је Лондон позвао Израел да учини више да заштити цивиле и да дозволи дистрибуцију помоћи у Гази, а да је чињеница да је једна од добротворних организација у енклави суспендовала рад ''дубоко забрињавајућа'', јер је, како тврди, осигурање да Газа прими већу количину помоћи кључна.

Светска централна кухиња саопштила је раније да је седам њених радника убијено у нападу на њихово возило у централној Гази касно синоћ, након што су помогли у испоруци хране и других залиха у северну Газу који су стигли неколико сати раније, као и да организација обуставља рад у региону.

Организација у саопштењу наводи да је њено особље "путовало у неконфликтну зону у два оклопна аутомобила означена логотипом ВЦК", преноси "Тајмс ов Израел".

Извршна директорка ове организације Ерин Гор изјавила је да "ово није само напад на ВЦК, већ напад на хуманитарне организације које се појављују у страшним ситуацијама где се храна користи као оружје".

ИДФ је саопштила да "спроводи дубинско испитивање на највишим нивоима како би разумела околности овог трагичног инцидента", али није рекла да ли је одговорна за напад, наводи "Тајмс ов Израел".

Према писању медија, међу погинулима се налазе палестински возач и хуманитарни радници из Аустралије, Велике Британије, САД, Канаде и Палестине.

image