Свет

Разговор Си Ђинпинга и Бајдена: Питање Тајвана црвена линија у односима Кине и САД

Кинески председник додао је и да обе земље треба да раде на развоју дијалога, да јачају међународну координацију, као и да промишљено решавају различите ставове
Разговор Си Ђинпинга и Бајдена: Питање Тајвана црвена линија у односима Кине и САД© Tanjug/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Питање Тајвана је црвена линија у односима Кине и Сједињених Америчких Држава и Пекинг неће жмурити пред страном подршком његовој независности, рекао је кинески председник Си Ђинпинг америчком председнику Џозефу Бајдену у телефонском разговору.

Председник САД Џозеф Бајден истакао је приврженост Сједињених Држава принципу "једне Кине", као и о важности одржавања мира у Тајванском мореузу, саопштено је из Беле куће.

Си је казао и да су се односи Кине и САД стабилизовали последњих месеци и изразио наду да ће САД спровести позитивну изјаву председника Џозефа Бајдена о неподржавању "независности Тајвана".

Кинески председник додао је и да обе земље треба да раде на развоју дијалога, да јачају међународну координацију, као и да промишљено решавају различите ставове.

Амерички председник је рекао да је развој Кине користан за цео свет, као и да Вашингтон не жели да прекине везе са Пекингом и, како је рекао, да не желе да воде нови "хладни рат".

"Напредак у односима између Кине и САД после Самита у Сан Франциску је показао да разлике могу да се превазиђу", оценио је Бајден.

Кинески лидер такође је рекао да Кина неће пасивно посматрати ако САД буду покушале да потисну развој високих технологија у Кини и ускрате земљи право на напредак.

Си је приметио и да САД непрестано врше притисак на научну, техничку, трговинску и економску сферу Кине, а све више кинеских компанија налази се на листама санкција.

"То није 'елиминисање ризика', већ стварање ризика. Ако Сједињене Америчке Државе желе да наставе обострано корисну сарадњу и заједнички деле дивиденде развоја Кине, врата Кине ће увек бити отворена. Али ако САД буду инсистирале на сузбијању високотехнолошког развоја Кине и лишавале Кину њеног законског права на развој, нећемо ћутке посматрати и остати неактивни", рекао је кинески лидер.

"Блумберг": Разговор после дипломатске кризе  

Амерички председник Џозеф Бајден и кинески председник Си Ђинпинг су први пут разговарали телефоном након састанка у Калифорнији прошлог новембра, пренео је "Блумберг".

Бајден и Си су у новембру постигли договор о одржавању редовне директне комуникације, и успели су да одрже дипломатску стабилност, наводи агенција.

До тог договора дошло је након периода дипломатске кризе коју је узроковало прелетање наводног кинеског шпијунског балона изнад копнене територије САД.

Бајден је са Сијем претходно разговарао о мерама за ограничавање и ометање протока појединих хемикалија произведених у Кини које се користе за производњу фентанила и других синтетичких дрога.

image