Свет

Директор ЦИА: Помагање Кијеву помаже Сједињеним Државама да обуздају Кину

Према мишљењу Вилијама Бернса, кинески председник Си Ђинпинг није очекивао акције које су предузели Кијев и Запад, након што је Русија покренула Специјалну војну операцију
Директор ЦИА: Помагање Кијеву помаже Сједињеним Државама да обуздају Кину© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Сједињене Државе пружају помоћ Украјини, делом зато што такве активности помажу у обуздавању Кине, изјавио је директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс.

"Верујем да смо савршено способни да наставимо да подржавамо Украјину у сукобу чије последице сежу далеко изван Украјине и европске безбедности. Континуирана подршка Украјини не само да не штети већ заправо помаже обуздавању Кине. Било да је реч о Тајвану, Јужном кинеском мору или другим тачкама", рекао је шеф ЦИА на саслушању Одбора за обавештајне послове америчког Сената поводом годишњег извештаја шефова обавештајних служби САД.

Према нашој процени, наставио је Бернс, кинеског председника Сија Ђинпинга је "отрезнила" ситуација у Украјини. Према мишљењу шефа ЦИА, Си Ђинпинг није очекивао акције које су Кијев и Запад, пре свега САД, предузели након што је Русија покренула Специјалну војну операцију (СВО).

Ако Вашингтон не обнови опсежне испоруке оружја и војне опреме Кијеву, Запад ће се суочити са последицама како у Европи, тако и "у свим регионима Индијског и Тихог океана", уверен је Бернс. Према његовим речима, одбијање САД да даље подрже Украјину не само да ће појачати сумње у поузданост САД међу савезницима и партнерима у азијско-пацифичком региону, већ ће и "распалити амбиције кинеског руководства" у погледу Тајвана и Јужног кинеског мора.

Истовремено, шеф ЦИА је рекао да је "управо" био у својој десетој посети Украјини, не наводећи детаље.

У извештају америчких обавештајних агенција наводи се да се САД суочавају са "све крхкијим светским поретком" који је притиснут конкуренцијом великих сила, транснационалним изазовима и регионалним сукобима, преноси Ројтерс.

"Амбициозна, али забринута Кина, конфронтирајућа Русија, неке регионалне силе, као што је Иран, и способнији недржавни актери оспоравају дугогодишња правила међународног система, као и примат САД у њему", навели су шефови агенција у свом годишњем извештају за 2024.

У извештају се наводи да Кина пружа економску и безбедносну помоћ Русији и упозорава да би Кина могла да користи технологију да покуша да утиче на овогодишње изборе у САД. У извештају се такође наводи да је трговина између Кине и Русије у порасту од почетка сукоба у Украјини и да је кинески извоз робе која може да се користи у војне сврхе порастао више од три пута од 2022.

Шеф америчке одбрамбене обавештајне агенције Џефри Круз, који је учествовао на саслушањима, признао је да је "Кина у успону", да се креће ка томе да "у не тако далекој будућности" постане "водећа светска војна сила".

"Међутим, САД су већ данас водећа светска војна сила. Стога је императив за нас да останемо на истој путањи, да идемо корак по корак са њима, обезбеђујући да будемо испред раста који видимо у Кини", рекао је шеф америчке војне обавештајне службе.

image