Свет

Трамп води у државама које су одлучивале победника на председничким изборима 2016. и 2020.

Трамп води у односу на Бајдена у шест од седам "колебљивих" држава, показала анкета "Волстрит џорнала"
Трамп води у државама које су одлучивале победника на председничким изборима 2016. и 2020.© Tanjug/AP Photo

Доналд Трамп има већу подршку од Џозефа Бајдена у шест од седам "најконкурентнијих" држава на изборима 2024. године, захваљујући незадовољству бирача економском ситуацијом и дубоким сумњама у Бајденове менталне и физичке способности, показала је анкета "Волстрит џорнала".

Испитивање јавног мњења на главним "бојним пољима" ових избора показује да Трамп води између два и осам процентних поена у шест држава - Пенсилванији, Мичигену, Аризони, Џорџији, Невади и Северној Каролини. Бајден једино има предност у Висконсину.

Све у свему, анкета показује значајно незадовољство Бајденом међу бирачима у "неопредељеним" државама које ће имати највећи утицај на исход избора.

Бајден је извео подвиг 2020. године, победивши у три државе - Пенсилванији, Мичигену и Висконсину - на индустријском северу, који је 2016. подржао Трампа. Бајден је победио са још мањом разликом у Џорџији и Аризони, две државе које се брзо диверзификују на југу и југозападу и које су дуго "измицале" демократама.

Још две државе се такође сматрају "кључним": Невада, коју је Бајден освојио, али где су се маргине за демократе смањиле, и Северна Каролина која подржава Трампа.

И Бајденова и Трампова кампања уложиће труд и стотине милиона долара да анимирају и привуку бираче у ових седам држава, које представљају 93 изборна гласа од 270 потребних за победу.

Иако ни бивши ни садашњи председник САД не могу да се похвале ненарушеним имиџом, бирачи мање воле Бајдена и сматрају га физички и ментални неспособним да води земљу. Чак 48 одсто њих је за Трампа, а 28 одсто за Бајдена.

Трамп држи двоцифрену предност у свакој држави када се гласачи питају ко може најбоље да се носи са економијом, инфлацијом и имиграцијом, али се Бајден сматра пожељнијим кандидатом када је реч о праву на абортус.

Анкета је показала и да је отприлике једна четвртина бирача или неодлучна или подржава независне кандидате трећих страна, као што је Роберт Ф. Кенеди Млађи, што је прилика и за Бајдена и за Трампа да привуку гласове.

image