Свет

Нова брига за Бајдена: Млади бирају Трампа, највише им стало до стања економије

"Бајденомија", председникова амбициозна и интервенционистичка економска политика није дала жељене резултате
Нова брига за Бајдена: Млади бирају Трампа, највише им стало до стања економијеGetty © Steve Chenn

Нова анализа јавног мњења показала је да младе бираче у Америци много више брине економија од старијих, као и да Доналд Трамп води у "колебљивим" државама међу гласачима до 35 година, у односу на Џозефа Бајдена.

Млађе америчке бираче оптерећују студентски дугови, немогућност куповине некретнина, високи трошкови живота, а како Трамп стиче све већу предност међу њима, Бајден би морао да се забрине - ако жели да проведе још четири године у Белој кући, пише "Блумберг".

Анкета "Блумберга" и "Морнинг консалта" показала је да Трамп тренутно има 47 одсто подршке гласача старих између 18 и 34 године у такозваним "колебљивим" државама у поређењу са Бајденових 40 одсто. Бајден је у прошлом циклусу придобио 61 одсто бирача млађих од 30 година.

Бајденова амбициозна економска политика дала је резултате у виду солидног економског раста и обуздавања инфлације, али анкете показују да бирачи то не осећају. Млађи Американци имају дугу листу жалби: студентски кредити, највеће каматне стопе и скупе кирије.

Старији Американци који већ живе у кућама које су купили у ери ниских каматних и хипотекарних стопа, мање су песимистични по питању економије. Исто тако, Бајденов покушај "подмићивања" млађих бирача најавом опроста милијарди долара студентског дуга наишао је на препреку у Врховном суду који је његов план одбацио због прекорачења овлашћења.

Пандемија је преокренула економију када су млади гласачи тек улазили у одрасло доба, угрозивши њихове изгледе за посао јер су се предузећа затворила, и закомпликовала њихове стамбене опције како су кирије нагло порасле.

Инфлација је значајно смањена у протеклој години, укључујући и цене хране али су оне и даље знатно више него што су биле пре избора 2020. И док су плате порасле за све старосне групе последњих година, млади одрасли имају најниже зараде поред тога што имају мање имовине.

Велики део тих повећања плата такође је поједен вишим трошковима закупнине, који су порасли за око 18 одсто између октобра 2020. и јануара 2024. Куповина некретнине је све више недостижна за многе младе, а цене кућа су порасле за 21 одсто у истом периоду, према подацима Банке федералних резерви Атланте.

Према "Блумберговој" анкети, гласачи у "колебљивим" државама старости од 18 до 34 године чешће него било која друга старосна група наводе трошкове становања као важне за своје гласање 2024. године.

За разлику од Бајденове кампање која се фокусирала на блаћење Трампа, из тима бившег председника САД поручују: "Председник Трамп ће створити сигурну, просперитетну и слободну државу која помаже свим младим људима да остваре свој амерички сан".

image