Свет

Бразил одолео притисцима Запада: Нећемо слати муницију Украјини

Упркос свим настојањима француског председника да примора бразилског лидера да помогне Кијеву, изгледа да је Лула да Силва остао доследан својој изјави "да садашњи посредници немају шта да понуде странама у сукобу у Украјини"
Бразил одолео притисцима Запада: Нећемо слати муницију Украјини© Christopher Pillitz/Getty Images

Бразил је одбио да испоручи муницију Украјини, преноси "Блумберг", позивајући се на европске и бразилске званичнике.

"Бразил је одбио захтеве савезника да испоручи муницију Кијеву", наводи се у саопштењу агенције.

Француски председник Емануел Макрон је прошле недеље боравио у тродневној званичној посети тој јужноамеричкој земљи и разговарао са бразилским колегом Луисом Инасијом Лулом да Силвом.

Међутим, изгледа да упркос свим настојањима француског председника да примора бразилског лидера да помогне Кијеву, Лула да Силва је остао доследан својој изјави да садашњи посредници немају шта да понуде странама у сукобу у Украјини.

Он је и преузео иницијативу за развој новог међународног формата за преговоре Москве и Кијева.

Осим тога, како наводи "Блумберг", чини се да су разговори између Велике Британије и Јапана о куповини муниције такође зашли у ћорсокак.

Тако је у децембру 2023, бивши јапански министар одбране Ицунори Онодера рекао да би на основу попуштања одбрамбених правила о извозу, Токио могао да прода артиљеријске гранате од 155 мм Лондону.

Пре тога је "Фајненшел тајмс" писао да Јапан разматра могућност таквог извоза у Велику Британију, чиме би индиректно могао да помогне снабдевање Кијева оружјем.

image
VV inauguration
banner