Свет

САД: Не очекујемо да Индија заустави увоз руске нафте, Русија се прилагодила санкцијама

Приходи од пореза на нафту и гас у Русији су се скоро удвостручили у марту у односу на годину раније, рекла је в.д. помоћника америчког министра финансија Ана Морис у Њу Делхију
САД: Не очекујемо да Индија заустави увоз руске нафте, Русија се прилагодила санкцијама© Tanjug/Sina Schuldt/dpa via AP

САД никада нису очекивале да ће Индија престати да увози руску нафту, јер је у интересу Вашингтона да одржи промет енергената, како не би дошло до било  каквих прекида у снабдевању изазваних сукобом у Украјини, рекао је помоћник америчког министра финансија за економску политику Ерик ван Ностранд .

"Циљ санкција је да смањи Путинове приходе", рекао је Ван Ностранд у Њу Делхију, и додао да "руска нафта више није исти производ када се једном преради у рафинеријама, па стога неће бити ни предмет санкција".

Да би обуздале руску зараду од нафте, западне земље су увеле санкције у фебруару 2023.

Тада је Европска унија забранила већину увоза сирове нафте и нафтних деривата из Русије, а Група 7  је наметнула горњу границу од 60 долара по барелу. 

"Упркос притисцима са Запада, приходи од пореза на нафту и гас у Русији су се скоро удвостручили у марту у односу на годину раније. Национални произвођачи су се прилагодили санкцијама", рекла је в.д. помоћника америчког министра финансија Ана Морис у Њу Делхију.

Она је додала да очекује да ће Русија реаговати на ограничење цена нафте избегавањем санкција, што ће их, како каже, натерати да појачају притисак - новим ембаргом.

Руски приходи од нафте и гаса у фебруару су скочили за више од 80 одсто у односу на претходну годину - више од 10 милијарди долара.

Буџетски приходи од пореза на нафту и гас прошлог месеца износили су 945,6 милијарди рубаља (10,4 милијарде долара) саопштило је у уторак Министарство финансија. Уз то, прелевмани на сирову нафту и нафтне деривате — који су чинили 84 одсто укупних прихода од угљоводоника — према прорачунима "Блумберга", више су се него удвостручили.

Према подацима Интерконтиненталне берзе (ИЦЕ) цена референтне нафте "брент" у уторак је достигла максимум од 89 долара за барел, приближавајући се нивоима последњи пут виђеним у јуну 2022. Стручњаци објашњавају овај скок израелским ваздушним нападом на ирански конзулат у Дамаску и претњом Техерана одмаздом.

image
VV inauguration
banner