Свет

Русија никад богатија - и то захваљујући Америци

Продајом нафте, руски приходи порасли су на рекордних 320 милијарди долара у 2023. и наставиће да расту
Русија никад богатија - и то захваљујући Америциwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Русија улази у трећу годину сукоба са Украјином, са невиђеном количином готовине у државној каси, потпомогнутом рекордном продајом сирове нафте Индији која је потом продаје Америци.

Нова анализа Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха (ЦРЕА) показала је да је Индија прошле године купила руску нафту у вредности од 37 милијарди долара. Део сирове нафте прерађен је у Индији - иначе стратешком партнеру Вашингтона - а потом извезен у САД као нафтни производи вредни више од милијарду долара, пише Си-Ен-Ен.

Продаја руске сирове нафте Индији не подлеже санкцијама и потпуно је легитимна, а од почетка сукоба у Украјини, Индија је купила 13 пута више сирове нафте од Русије него пре почетка СВО. Наводно, ту огромну количину нафте, Русија пребацује у Индију уз помоћ "флоте из сенке" и тако максимално повећава свој профит.

У покушају да омете функционисање ове "флоте у сенци", америчко министарство финансија увело је раније овог месеца нови пакет санкција против бродова и компанија за које се сумња да помажу у транспорту руске нафте и тако крше санкције САД.

Сједињене Државе су предводиле коалицију земаља крајем 2022. које су пристале на ограничење цена, обавезујући се да неће куповати руску нафту за више од 60 долара по барелу. Те земље су такође забраниле својим бродарским компанијама и осигуравајућим фирмама – кључним играчима у глобалном поморству – да учествују у трговини руском нафтом изнад те цене.

"Ограничење цена је био прави покретач за стварање флоте у сенци", рекао је Виктор Катона, шеф анализе сирове нафте у фирми за трговинска истраживања "Кплер". "Што су ланци снабдевања дужи, то је теже одредити стварну цену руског барела".

Флота у сенци омогућила је Русији да створи паралелну бродску структуру која може да издржи променљиву тактику и фокус западних санкција, са стотинама танкера и сложеним рутама. Процењује се да је ова флота прошле године нарасла на 1.800 пловила.

Продајом нафте, руски приходи су у 2023. порасли на рекордних 320 милијарди долара и наставиће да расту. Та средства довела су Москву у бољу позицију да издржи дуги сукоб од Кијева, кога западни партнери полако напуштају.

Индија своје куповине од Русије правда као средство за одржавање нижих глобалних цена јер се не такмичи са западним земљама за блискоисточну нафту. Индијски министар за нафту и природни гас Хардеп Синг Пури рекао је за Си-Ен-Би-Си: "Ако почнемо да купујемо више блискоисточне нафте, цена нафте неће бити 75 или 76 долара. Биће 150 долара".

Анализа ЦРЕА процењује да су САД прошле године биле највећи купац рафинисаних производа из Индије направљених од руске сирове нафте, вредних 1,3 милијарде долара између почетка децембра 2022. године, када је уведено ограничење цена, до краја 2023. Процене организације су засноване о јавно доступним подацима о транспорту и енергији.

Вредност овог извоза нафтних деривата значајно расте када се укључе амерички савезници који такође примењују санкције против Русије. ЦРЕА је проценила да су ове земље 2023. увезле нафтне производе направљене од руске сирове нафте у вредности од 9,1 милијарду долара, што је повећање од 44 одсто у односу на претходну годину.

image