Свет

Уједињени Арапски Емирати прекидају сарадњу са Израелом након убиства хуманитараца у Гази

Емиратски амбасадор у Израелу Мухамед ел-Хаја описао је тренутно стање као "најмрачнији дан у односима између земаља"
Уједињени Арапски Емирати прекидају сарадњу са Израелом након убиства хуманитараца у Гази© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) су објавили да суспендују хуманитарну сарадњу са Израелом након убиства седам радника Светске централне кухиња у Појасу Газе, пренела је израелска телевизија "И24 Њуз".

Та телевизија је објавила да су у емиратском Министарству спољних послова "исказали бес" израелском амбасадору Амиру Хајеку због тог инцидента.

Наводи се и да је израелски званичници покушали да стабилизују ситуацију. Министар спољних послова Израел Кац већ је разговарао са са својим емиратским колегом Абдулахом бин Заједом.

Емиратски амбасадор у Израелу Мухамед ел-Хаја описао је тренутно стање као "најмрачнији дан у односима између земаља".

Непрофитна организација Светска централна кухиња објавила је у уторак да су њихови запослени у Појасу Газе погинули услед напада израелске војске. Међу страдалима су били држављани Аустралије, Пољске, Палестине, Велике Британије и САД.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је тај инцидент назвао "трагичним", али је додао да се нажалост "такве ствари дешавају у рату".

image
VV inauguration
banner