Свет

Бајден критиковао Израел због убиства радника Светске централне кухиње: Срце ми је сломљено

Ал Џазира је пренела да је ИДФ намерно бомбардовао конвој возила Светске централне кухиње у Гази, иако су били означени као возила невладине организације
Бајден критиковао Израел због убиства радника Светске централне кухиње: Срце ми је сломљено© Chip Somodevilla/Getty Images

Израел не чини довољно да заштити цивиле, а сукоб у Гази постао је један од најсмртоноснијих за хуманитарне раднике, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден, коментаришући израелски напад на Појас Газе, у којем је погинуло седам радника америчке хуманитарне организације Светска централна кухиња.

"Израел не чини довољно да заштити цивиле. Вашингтон је више пута позивао Израел да избегава војне операције које утичу на хуманитарне раднике", казао је Бајден.

Амерички председник је истакао да је тај сукоб, по томе колико је хуманитарних радника убијено, један од најгорих у скорије време.

"Бесан сам и сломљеног срца због смрти седам радника Светске централне кухиње, укључујући једног Американца", додао је Бајден и напоменуо да очекује брзу истрагу о томе шта се догодило и привођење умешаних.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) назвале су грешком напад на Газу у којем је убијено седам запослених у добротворној организацији Светска централна кухиња.

ИДФ је поднела прелиминарни извештај начелнику Генералштаба у ком се напомиње се да напад није изведен у намери да се нашкоди хуманитарним радницима.

Према речима начелника Генералштаба, потпуковника Херција Халевија, то није требало да се деси.

"То је била грешка која је уследила након погрешне идентификације ноћу, у веома тешким условима", рекао је Халеви.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху назвао је инцидент "трагичним" и "ненамерним" и обећао да ће учинити "све што је могуће" да спречи понављање инцидента. 

Међутим, Ал Џазира је пренела да је ИДФ намерно бомбардовао конвој возила Светске централне кухиње у Гази, иако су били означени као возила невладине организације.

Агенција Санад, која припада Ал Џазири, навела је да су стручњаци анализирали информације из отворених извора, изјаве сведока и фотографије са места гранатирања.

"Према речима очевидаца, прво је погођен један од аутомобила. Из њега су рањеници пребачени у други, који је потом такође нападнут из ваздуха. Након тога, извршен је ваздушни напад на треће возило у конвоју", наводи Санад.

Америчка хуманитарна организација Светска централна кухиња је добротворна организација, која обезбеђује бесплатне оброке онима који су погођени сукобима и природним катастрофама.

Хуманитарни радници, укључујући држављане Аустралије, Велике Британије, Сједињених Држава, Канаде, Пољске и Палестине, делили су храну која је стигла у опкољену енклаву морским путем са Кипра.

Раније је одатле стигао брод са 200 тона пиринча и брашна.

image