Свет

Бил Гејтс против Си Ђинпинга: Кина спрема вештачку интелигенцију да омета изборе у САД

У "Мајкрософту" тврде да је НРК већ покушала да спроведе "кампању ширења дезинформација" током председничких избора на Тајвану у јануару, као и да је то "први пут да су државни ентитети користили вештачку интелигенцију како би утицали на изборе"
Бил Гејтс против Си Ђинпинга: Кина спрема вештачку интелигенцију да омета изборе у САДGetty © Photo Illustration by Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket

НР Кина ће покушати да омета изборе у САД, Јужној Кореји и Индији који се одржавају ове године уз помоћ садржаја које ствара вештачка интелигенција, након сличних акција током избора на Тајвану у јануару ове године, тврде у "Мајкрософту".

Амерички технолошки гигант очекује да ће кинеске сајбер групе извести нападе током значајних избора у 2024. години, као и да ће у њих бити укључена и Северна Кореја, наводи се у извештају који је објављен у петак, 5. априла, преноси "Гардијан".

"Док народ у Индији, Јужној Кореји и Сједињеним Државама буде излазио на биралишта, вероватно ћемо видети кинеске сајбер агенте, и у извесној мери севернокорејске сајбер агенте, како покушавају да утичу на те изборе", пише у извештају.

У "Мајкрософту" тврде да ће Кина "у најмању руку" на друштвеним мрежама ширити садржаје које је направила вештачка интелигенција и који "заступају њихове позиције на тим изборима".

"Иако је утицај таквог садржаја на публику и даље низак, кинеско експериментисање са ширењем мимова, видео-записа и звука ће се наставити – и могло би се показати ефикасним у будућности", тврде у "Мајкрософту".

Они тврде да је Кина већ покушала да спроведе "кампању ширења дезинформација" током председничких избора на Тајвану у јануару, као и да је то "први пут да су државни ентитети користили вештачку интелигенцију како би утицали на изборе".

Те акције наводно је спроводила група "Сторм 1376", позната и под називима "Спамуфлаж" или "Драгонбриџ", која је поделила лажни снимак Терија Гоуа, кандидата који се повукао из председничке трке у новембру, у ком он подржава другог кандидата.

У "Мајкрософту" тврде да је снимак "вероватно направила вештачка интелигенција", а Јутјуб га је уклонио пре него што га је видео велики број корисника, наводи "Гардијан".

Кинеске групе су наводно делиле и мимове у којима се Вилијам Лај, тајвански суверениста и противник Кине који је на крају победио на изборима, оптужује за злоупотребу државник фондова. На интернету су се појавили и снимци које је направила вештачка интелигенција на којима се виде ТВ водитељи који "откривају" неосноване тврдње о Лајовом приватном животу, укључујући и да то да има ванбрачну децу.

У извештају "Мајкрософта" се тврди да су ти водитељи генерисани уз помоћ програма "КапКут", који је развила кинеска компанија "БајтДенс", у чијем власништву се налази и ТикТок.

Представници тог америчког гиганта тврде да кинески агенти покушавају да утичу и на изборе у САД, као и да то раде тако што на друштвеним мрежама започињу дискусије о "питањима која стварају поделе".

Кинески агенти наводно покушавају и да боље разумеју поделе које постоје међу америчким гласачима.

Једна објава на платформи Икс односила се на предлог закона у САД од 118 милијарди долара, који комбинује 20 милијарди долара улагања у америчко-мексичку границу са пакетом од 75 милијарди долара за Украјину и Израел. У објави се од пратилаца тражи њихова реакција на тај закон.

Друга објава се односи на прошлогодишњу губитак авиона Ф-35 у Јужној Каролини, уз коментар да "само под Бајденовом администрацијом" може бити изгубљен тако вредан комад наоружања и питање "шта мислите о овоме?"

Извештај је објављен исте недеље када је званични одбор за ревизију именован од стране Беле куће саопштио да је "низ грешака Мајкрософта" омогућио кинеским сајбер агентима да провале у налоге електронске поште високих америчких званичника.

Прошлог месеца владе САД и Велике Британије оптужиле су хакере које подржава Кина да воде вишегодишњу сајбер кампању усмерену на политичаре, новинаре и компаније.

image
VV inauguration
banner