Свет

Кијев оптужује: Руси хаковали телеком оператера, месецима имали приступ подацима

Хакери су месецима имали приступ подацима украјинског телеком гиганта, наводе из Кијева
Кијев оптужује: Руси хаковали телеком оператера, месецима имали приступ подацимаwww.globallookpress.com © IMAGO/Mario Aurich

Руски хакери су од маја прошле године "вршљали" по систему украјинског телекомуникационог гиганта "Кијевстар", рекао је за Ројтерс шеф одељења за сајбер безбедност Украјине и додао да би тај напад требало да послужи као "велико упозорење" Западу.

Због наводног хакерског напада, услуге највећег украјинског телеком оператера од 12. децембра нису биле доступне за око 24 милиона корисника.

Шеф одељења за сајбер безбедност Службе безбедности Украјине (СБУ) Илија Витиук рекао је да је напад изазвао "катастрофалну" штету и да је циљ упада био да зада психолошки ударац и прикупи обавештајне податке.

"Овај напад је велика порука, велико упозорење, не само Украјини, већ и целом западном свету да схвати да нико заправо није недодирљив", рекао је он.

У нападу су избрисани "скоро сви" подаци, укључујући хиљаде виртуелних сервера и рачунара и "потпуно уништио језгро телеком оператера", објаснио је Витиук.

Истрага СБУ открила је да су хакери били у систему "Кијевстара" од маја 2023. а да су пун приступ имали "барем од новембра", додао је. Витиук је рекао и да је СБУ помогла "Кијевстару" да обнови своје системе у року од неколико дана и да одбије нове сајбер нападе.

"Кијевстар" је највећи од три главна украјинска телеком оператера и око 1,1 милион Украјинаца који живе у руралним пределима зависи од овог провајдера, рекао је Витиук и додао да напад није имао велики утицај на украјинску војску, која се није ослањала на телеком оператере и користила је оно што је описао као "различите алгоритме и протоколе".

Витиук је рекао и да је "прилично сигуран" да је напад извео "Сендворм", руска војна обавештајна јединица за сајбер ратовање која је повезана са сајбер нападима у Украјини и другде.

image