Свет

Турска ухапсила још двојицу наводних израелских шпијуна

Турски званичници су саопштили да су рације, које су спроведене у Истанбулу, као мету имале једног локалног приватног адвоката и његову жену, за које се верује да су радили за Мосад од 2011. до 2020. године
Турска ухапсила још двојицу наводних израелских шпијунаGetty © Evrim Aydin/Anadolu Agency

Турске власти, које су јавно критиковале Израел због њихових акција у рату у Појасу Газе, ухапсили су још своје људи за које сумњају да су шпијуни који раде за израелске обавештајне агенције.

То је саопштио министар унутрашњих послова Турске Али Јерликаја, преноси Ројтерс.

Турске власти су од јануара ухапсиле на десетине људи оптужене за шпијунажу у корист израелског Мосада. Прошлог месеца, против шесторице су поднете тужбе.

Турски и израелски званичници су у више наврата од почетка рата у Гази разменили тешке речи. Турска је упозорила да ће бити "озбиљних последица" ако Израел буде покушао да лови званичнике Хамаса изван палестинских територија, укључујући и у Турској.

Јерликаја је саопштио да је турска полиција ухапсила осам људи за које верује да су прикупљали и продавали информације Мосаду, које би та служба могла да користи за таргетирање појединаца и предузећа у Турској.

"Никада нећемо дозволити шпијунске активности које се спроводе унутар граница наше земље против националног јединства и солидарности нашег народа", нагласио је он.

Турски званичници су саопштили да су рације, које су спроведене у Истанбулу, као мету имале једног локалног приватног адвоката и његову жену, за које се верује да су радили за Мосад од 2011. до 2020. године.

Турски суд је у јануару наредио хапшење 15 људи и депортацију осам осумњичених да су повезани са Мосадом и да су циљали Палестинце који живе у Турској.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner