Свет

Аустријски канцелар: Нема мира без Руске Федерације

Мирно решење сукоба у Украјини је немогуће без дијалога Кијева и Москве, оцењује Карл Нехамер
Аустријски канцелар: Нема мира без Руске Федерацијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Isabelle Ouvrard

Канцелар Аустрије Карл Нехамер изјавио је да се без Русије не може постићи напредак у решавању руско-украјинског сукоба и да се не слаже у потпуности са француским председником Емануелом Макроном око приступа решавању сукоба у Украјини, позвавши га да избегава ескалацију.

"Почетак преговарачког процеса је неопходан да би се утврдиле могуће опције за решавање сукоба. Мирно решење је немогуће без дијалога Кијева и Москве, јер неће бити мира без Руске Федерације", рекао је Нехамер за "Фигаро".

Аустријски канцелар је додао да се слаже у намери да се постигне трајни мир, али да се његови ставови разликују у избору пута за постизање тог циља.

"Залажем се за принцип предострожности. Француски председник је присталица принципа обуздавања", указао је Нехамер, коментаришући Макронову изјаву о могућем слању француских трупа у Украјину.

Признао је да неки агресивни аргументи могу изгледати убедљиво, али да је он заговорник "принципа предострожности да се избегне неконтролисана ескалација".

Француски председник је крајем фебруара изјавио да ће Париз учинити све да спречи Москву "да победи у овом рату". Према његовим речима, шефови западних земаља разговарали су о могућности слања трупа у Украјину, али још није постигнут консензус.

Коментаришући Макронове речи о слању трупа у Украјину, Кремљ је саопштио да би такав развој догађаја неминовно довео до директног војног сукоба између Русије и НАТО-а.

image
VV inauguration
banner