Свет

Исто као Орбан: Како је Карл Нехамер "случајно" изостао са гласања о новом пакету санкција Русији

Аустрија је своју сагласност са новим пакетом санкција условљавала захтевом да Кијев скине "Рајфајзен" банку са листе "међународних спонзора рата", на којој се и даље налази
Исто као Орбан: Како је Карл Нехамер "случајно" изостао са гласања о новом пакету санкција Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Земље чланице Европске уније усагласиле су се око 12. пакетa санкција Русији, али аустријски канцелар Карл Нехамер наводно није био у просторији када се то догодило, пише "Политико".

Иако су се све чланице сложиле по питању садржине новог пакета, Аустрија наводно није хтела да га прихвати до четвртка касно увече, уз оправдање да јој је потребно време да га детаљно анализира.

Медији су претходно пренели да je сагласност са санкцијама Беч условљавао захтевом да Кијев скине аустријску "Рајфајзен" банку са листе "међународних спонзора рата", на којој се и даље налази због наставка пословања у Русији.

Иако европске дипломате кажу за "Политико" да је Нехамерово одсуство било случајност, занимљиво је то да је Виктор Орбан исто тако био одсутан када је ЕУ изгласала започињање приступних преговора са Кијевом, чему се мађарски премијер оштро противио.

Орбан је, међутим, накнадно уложио вето на усвајање вишегодишњег пакета помоћи Кијеву, у вредности од 50 милијарди евра, и додао да Мађарска није спречила чланице ЕУ да покрену приступне преговоре са Кијевом јер ће "имати прилику да заустави тај процес још 75 пута".

Нови пакет санкција укључује директну забрану увоза неиндустријских руских дијаманата од 1. јануара и фазну забрану увоза дијаманата из трећих земаља почев од марта, а што је у складу са одредбама земаља Г7. Друге санкције укључују пооштравање доказа који се захтевају од компанија које тврде да се придржавају ограничења цена руске нафте по одредбама Г7.

Новим пакетом ће блок такође покушати да спречи извоз робе двоструке намене у Русију тако што обавезује партнере компанија из ЕУ да потпишу уговоре приликом куповине одређених производа, којим се забрањује њихов даљи извоз у Русију.

Ројтерс је данас известио да је Аустрија повукла примедбе на 12. пакет санкција против Русије.

image
VV inauguration
banner