Свет

Нећу бити део овог геноцида: Амерички војник штрајкује глађу испред Беле куће због рата у Гази

Хеберт је рекао да жели да изврши притисак да се зауставе испоруке оружја Израелу
Нећу бити део овог геноцида: Амерички војник штрајкује глађу испред Беле куће због рата у Гази© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman, File

Припадник америчких ваздухопловних снага Лери Хеберт штрајкује глађу испред Беле куће од 31. марта, позивајући да се оконча, како је рекао, окупација над цивилима у Гази који су на мети Израела.

Хеберт (26) је за Анадолију рекао да је инспирисан отпором људи у Гази и америчким војником Ароном Бушнелом, који се недавно запалио испред израелске амбасаде у Вашингтону рекавши: "Нећу бити део овог геноцида."

Хеберт је рекао да жели да изврши притисак да се зауставе испоруке оружја Израелу. Рекао је да је узео одсуство с дужности како би посетио канцеларије конгресмена.

"Потпуно саосећам с оним што се догађа у Гази. Пратим то недуго након 7. октобра, а то нема везе ни с човечанством, нити може имати оправдање. Ово је нешто што ми је на уму већ неко време, јер је војска директно одговорна за помоћ Израелу и снабдевање оружјем. И то је стварно повредило мене лично и многе друге људе", рекао је он.

Херберт је истакао како није поставио конкретан рок за своје деловање и позвао је на "окончање окупације".

Напомињући да жели само позитивну промену у Гази, било да се ради о прекиду ватре или повећању хуманитарне помоћи, Хеберт је објаснио да се нада крају израелске окупације палестинских територија.

"Мислим да је пропуштање помоћи преко Рафе важан корак", рекао је Хеберт.

Наводећи да је сврха протеста подршка људима у Палестини истакао је да преузима велик ризик чинећи то.

"Спреман сам то да учиним, јер ове реакције нису ништа у поређењу с оним што пролазе људи у Гази", додао је.

На питање шта његове колеге мисле о нападима Израела, Хеберт је рекао да постоји врло мала подршка Гази и да је ова ситуација настала због "незнања" о томе што се догађа у Гази.

image
VV inauguration
banner