Свет

Сијера Леоне: Ванредна ситуација због дроге наводно "зачињене" људским костима

Супстанца, позната као "куш", наводно је изазвала стотине смртних случајева
Сијера Леоне: Ванредна ситуација због дроге наводно "зачињене" људским костимаGetty © IPS Inter Pess Service / Contributor

Сијера Леоне је прогласио "националну ванредну ситуацију због злоупотребе дрога" услед позива здравствених служби и локалних заједница да зауставе ширење синтетичке дроге која наводно садржи људске кости и која је изазвала стотине смртних случајева.

Дрога у питању – куш – је мешавина хемијских супстанци укључујући, али не ограничавајући се на марихуану, фентанил и трамадол. Куш изазива велику зависност и веома је јефтин, а има сличне ефекте као и канабис. Шири се земљом годинама, и наводно је узроковао бројне смрти од отказивања органа и менталних поремећаја, укључујући трајно оштећење мозга.

"Моја је дужност да прогласим ванредну ситуацију у земљи због злоупотребе дрога", рекао је председник Сијера Леонеа Џулијус Маада Био. "Наша земља се тренутно суочава са егзистенцијалном претњом због разорног утицаја дрога и зависности од дрога, посебно разорног синтетичког куша", навео је он, додајући да је међу корисницима "ескалирао број смртних случајева".

Званичних података о броју преминулих због употребе куша нема, али према извештају Би-Би-Сија који се позива на здравствене изворе, последњих месеци је неколико стотина корисника куша, углавном младих, умрло у престоници Фритауну. Једина психијатријска болница у земљи саопштила је да је између 2020. и 2023. године број пријема повезаних са кушом скочио за скоро 4.000 одсто и достигао 1.865 људи.

Састојци који улазе у куш нису увек исти, али према извештајима, понекад садржи млевене људске кости, иако је сврха тог "додатка" нејасна. Недавни пораст употребе подстакао је власти у Фритауну да поставе полицијске страже на гробљима како би их заштитили од зависника који копају гробове како би направили више дроге, наводе медији.

Председник је рекао да ће влада формирати радну групу која ће надгледати превенцију злоупотребе дрога, лечење зависника, као и подршку социјалним службама и спровођење закона у покушају сузбијања продаје и употребе куша и других дрога. Он је такође напоменуо да ће власти појачати рад на разбијању мрежа трговине дрогом.

Према речима комесара полиције у Фритауну Џозефа Лахаија, локални органи за спровођење закона запленили су два контејнера са кушом у престоници раније ове недеље, а ухапшено је седам осумњичених трговаца дрогом.

image