Свет

Грчка у пламену: Букнуло више од 70 пожара широм земље

Због ситуације са пожарима одржан је састанак са групом метеоролога, а потом и састанак Координационог тела, којем је присуствовао министар за климатске кризе и цивилну заштиту Василис Кикилијас
Грчка у пламену: Букнуло више од 70 пожара широм земље© Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

Широм Грчке од 6 часова јутрос до 18 часова поподне избио је 71 пожар.

Због ситуације са пожарима одржан је састанак са групом метеоролога, а потом и састанак Координационог тела, којем је присуствовао министар за климатске кризе и цивилну заштиту Василис Кикилијас, пренела је Амна.

На састанку је било речи о снажном ветру који ће дувати сутра, у понедељак и уторак у различитим регионима Грчке, што ће резултирати ризиком од избијања истовремених пожара.

Одлучено је да све снаге Цивилне заштите за регионе Пелопонеза, Атике, Крита, Северног и Јужног Егеја и Централне Грчке буду у стању приправности због високог ризика од пожара.

Конкретно, према прогнозама метеоролога, јаки ветрови ће дувати на северу Егеја, Атици, Беотији, Кикладима, Криту и југоисточном Пелопонезу, што ће ситуацију учинити изузетно опасном за избијање пожара.

Што се тиче пожара, који се јутрос избио у шумској области Маврос Колимбос у Ласитију на Криту, је боља, саопштила је Ватрогасна служба.

Како је саопштено из Ватрогасне службе, они делују на неколико раштрканих жаришта изнад Мавро Колимбоса и Куцураса у планинском делу, док на осталим местима има само дима.

Ватрогасне снаге остаће на лицу места током целе вечери, а у пожару су повређене три особе, међу којима и 74-годишњи мушкарац који је са опекотинама и проблемима са дисањем пребачен у болницу Венизелио и интубиран.

На лицу места делује 169 ватрогасаца са 12 пешачких јединица, 30 возила, док из ваздуха помажу четири хеликоптера, од којих је један за координацију.

Насеља Маврос Колимбос, Ахлија, Агија Фотија и Галини од јутрос су евакуисана.

image
VV inauguration
banner