Свет

Руски амбасадор у Француској: Макронове ратоборне изјаве озбиљан стратешки проблем

Присуство француских војника у Украјини "могло да представља претњу по њих саме", рекао је Алексеј Мешков, и додао да је мали број француских плаћеника већ погинуо у рату
Руски амбасадор у Француској: Макронове ратоборне изјаве озбиљан стратешки проблемGetty © Mateus Bonomi/Anadolu via Getty Images

Амбасадор Русије у Француској Алексеј Мешков изјавио је данас да недавне ратоборне изјаве председника Француске Емануела Макрона о Русији представљају озбиљан стратешки проблем.

У интервјуу за француски лист "Журнал ди диманш", Мешков је рекао, одговарајући на питање шта би се десило ако би Француска послала трупе у Украјину, да "одсуство јасно дефинисаних црвених линија и упорност стратешке нејасноће доводе сваку страну да претпостави најгоре".

"Не сугеришем да Русија намерава да објави рат Француској, али је јасно да постоји озбиљан стратешки проблем који произилази из оваквог размишљања", рекао је Мешков.

Он је додао да би присуство француских војника у Украјини "могло да представља претњу по њих саме" и да је мали број француских плаћеника већ погинуо у рату.

Макрон је раније оставио отворена врата за слање француских војника у Украјину.

Његов предлог је наишао на неслагање са немачким канцеларом Олафом Шолцом и америчким званичницима, који су навели да би такав потез могао да подстакне шири сукоб са Москвом.

image