Свет

Пољански: Русија захтева да се пронађу одговорни за саботажу Северног тока

Први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански је навео да су Данска, Шведска и Немачка одбиле све покушаје успостављања билатералне сарадње са Москвом
Пољански: Русија захтева да се пронађу одговорни за саботажу Северног токаGetty © Anadolu

Москва захтева да се пронађу и осуде одговорни за саботажу гасовода Северни ток, изјавио је први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

"Морамо да знамо, пре свега, ко је то урадио. Ти људи морају бити идентификовани и приведени правди. У најмању руку, резултат истраге, у којој ће бити наведено да је гасовод дигнут у ваздух, нас неће задовољити", рекао је Пољански, пренела је агенција РИА Новости.

Он је навео да су Данска, Шведска и Немачка одбациле све покушаје успостављања билатералне сарадње са Москвом.

"Недавно су Шведска и Данска зауставиле истрагу. Подсећам да је дошло до саботаже у данским територијалним водама", рекао је Пољански.

Он је додао да изостанак казне за овај злочин крши обавезе Стокхолма и Копенхагена према Међународној конвенцији о спречавању терористичких напада бомбама из 1997. године.

Експлозије у Северном току 1 и Северном току 2 догодиле су се 26. септембра 2022. године. Немачка, Данска и Шведска нису могућност да је реч о саботажи.

Оператерска компанија "Норд Стрим АГ" саопштила је да је реч о оштећењу које је без преседана и да је немогуће проценити временски оквир за поправке.

Руско тужилаштво отворило је поступак поводом акта међународног тероризма.
Истовремено, данска полиција је крајем фебруара обуставила истрагу.

Истражитељи нису открили довољно основа за покретање кривичног поступка.
Почетком прошлог месеца шведски тужилац Матс Љунгквист најавио је да ће случај бити одбачен.

Он је објаснио да то не потпада под шведску јурисдикцију и да ће Немачка наставити истрагу.

image
VV inauguration
banner