Свет

Жена са Флориде осуђена на затворску казну због крађе дневника ћерке Џозефа Бајдена

Ејми Харис продала је дневник Ешли Бајден новинарској организацији "Проџект веритас", судија је њен поступак назвала одвратним
Жена са Флориде осуђена на затворску казну због крађе дневника ћерке Џозефа БајденаGetty © Alex Wong

Ејми Харис са Флориде осуђена је у уторак на месец дана затвора и три месеца кућног притвора због крађе и продаје дневника ћерке Џозефа Бајдена организацији "Проџект веритас", извештава британски "Гардијан".

Судија савезног суда на Менхетну Лаура Тејлор Свејн је поступке Харисове назвала "одвратним".

Како су у четртак саопштили тужиоци, обе особе које су оптужене за краћу дневника ћерка Џозефа Бајдена, изјасниле су се кривим за крађу и продају дневника Бајденове ћерке организацији "Проџект веритас".

Харисова се изјаснила да је крива за дело почињено у августу 2022, признајући да  јој је организација "Проџект веритас" платила 20.000 долара за личне ствари које су припадале ћерки председника САД, Ешли Бајден.

"Проџект веритас" је новинарска организација, основана 2010. године, позната по обелодањивању снимака са скривених камера које су осрамотиле поједине политичаре из Демократске странке.

Харисова се извинила што због продаје дневника Ешли Бајден након што је 2020. године пронашла дневник у кући свог пријатеља Делреја Бича на Флориди. Тужиоци су саопштили да је Ешли Бајден тамо привремено боравила у пролеће 2020.

Тужилац је затражио затворску казну. Харисова се није појавила на изрицању пресуде, јер је, како је изјавила, бринула о своје двоје деце. "Преживела сам дуготрајно породично злостављање и сексуалне трауме", рекла је судији.

Судија Лаура Свејн је напоменула да су Харисова и други оптужени Роберт Курлендер најпре покушали да продају личне ствари Ешли Бајден за председничку кампању Доналда Трампа 2020. године.

Судија је саопштила да се Харисова, осим што је била мотивисана похлепом, надала да ће њен поступак имати политичке последице.

Адвокат одбране Ентони Цекути затражио је да казна не буде затворска, имајући у виду трауматични живот Харисове и њену бригу о деци.

Помоћник америчког тужиоца Роберт Собелмен затражио је затворску казну, додајући да је Харисова показала "непоштовање закона и правосудног система".

Он је такође саопштио да је Харисова у лето 2020. украла дневник Ешли Бајден, дигиталну меморијску картицу, њене књиге, одећу, пртљаг и "све чега је могла да се дочепа", у нади да ће на тај начин зарадити новац.

image