Економија

Директор једне од водећих енергетских компанија у Немачкој: Домаћа привреда ће се тешко опоравити

Пет водећих немачких института за економска истраживања недавно је смањило прогнозе раста немачке привреде
Директор једне од водећих енергетских компанија у Немачкој: Домаћа привреда ће се тешко опоравитиwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Мало је вероватно да ће се Немачка индустрија опоравити на ниво пре почетка сукоба у Украјини, јер су високе цене увезеног течног природног гаса довеле највећу европску економију у "неповољан положај", упозорио је директор једне од водећих немачких енергетских компанија РВЕ Маркус Кребер.

Он је указао да је трошак увоза гаса у Европи, посебно у Немачкој, сада већи због структуре увоза, који се сада више не ослања на јефтин природни руски гас, јер ЕУ зависи од увоза ЛНГ-а.

Његови коментари долазе у тренутку када су европске цене гаса пале за 90 одсто у односу на рекордне нивое забележене 2022. и накратко достигле нивое од пре енергетске кризе, што је подстакло питања о томе у којој мери се потражња привреде уопште може опоравити.

"Фајненшел тајмс" пише да је Немачка је морала да се одвикне од увоза природног гаса из Русије у пуном обиму "пошто је постало очигледно да Кремљ користи извоз енергије као геополитичко оружје".

Понављајући критике у Немачкој због енергетске политике земље, Кребер је рекао да је одлука тадашње канцеларке Ангеле Меркел 2011. да Немачка затвори своје нуклеарне електране без замене горива другим извором енергије, осим увоза из руског гасовода, била грешка.

"Када тачно знате шта желите да затворите, морате одмах да почнете да размишљате о томе како да уведете нову технологију у земљу", истакао је Кребер.

Компаније и инвеститори су тражили друге земље које нуде атрактивне субвенције и јефтиније цене енергије.

"Опоравак ће бити спор, мислим да ћемо видети значајно смањење структурне потражње у енергетски интензивним индустријама", упозорио је Кребер.

Економисти смањили прогнозе раста

Прогнозе аналитичара за највећу европску економију нису оптимистичне. Пет водећих немачких института за економска истраживања недавно је смањило прогнозе раста. Немачки бруто домаћи производ ове године ће порасти за само 0,1 одсто, кажу они, због пада извоза.

Берлин тврди да улаже новац у транзицију економије и да се припрема за свет без угљеника. Али, немачка индустријска стагнација постала је политички осетљива тема, са утицајним индустријским лобијем у земљи, БДИ, који се обрушио на "догматску" зелену политику која погађа произвођаче.

Саманта Дарт из "Голдман Сакса", упозорава на трајно затварање индустријских капацитета у Европи које се неће вратити. Она очекује да ће ниже цене гаса и бољи економски услови подстаћи тражњу, али додаје да је "повратак на период пре кризе представља све већи изазов".

Према подацима "Ес енд Пи Глобала", потражња европске привреде за гасом је смањена за 24 одсто прошле године у односу на ниво из 2019. године. Компанија очекује да ће 6 до 10 одсто потрошње гаса на континенту заувек нестати због драстичног пада потражње. Уместо тога, произвођачи селе производњу у Америку.

"Имате кохерентну и свеобухватну политику у САД за подстицање враћања производње у земљу. Европа има исту намеру, али још нема праве мере", рекао је Кребер.

Истраживање Немачке привредне и индустријске коморе у септембру прошле године показало је да 43 одсто великих индустријских компанија планира да пресели своје пословање ван Немачке, при чему су САД главна дестинација.

Поред јефтине енергије са ценама гаса која је једна шестина цена у Европи, уносне субвенције захваљујући Закону о смањењу инфлације за технологије декарбонизације привлаче европске компаније.

Немачке компаније најавиле су рекордних 15,7 милијарди долара у капиталним обавезама за америчке пројекте прошле године, што је знатно више у односу на 8,2 милијарде долара годину дана раније.

image
VV inauguration
banner