Свет

Тајван забринут: Шта ће бити са острвом ако САД напусте Украјину?

Високи званичници у Тајпеју страхују од последица које би поколебана подршка Вашингтона Кијеву могла да има на безбедност острва
Тајван забринут: Шта ће бити са острвом ако САД напусте Украјину?Getty © Yu-Tzu Chiu/picture alliance

Високи тајвански званичници су више пута испитивали чланове делегације америчког Конгреса о стагнацији помоћи Вашингтона Украјини због последица које би она могла имати на безбедност острва, пише "Политико".

"Тајван је изузетно заинтересован за Украјину и забринут да постоји могућност да се удаљимо од ње", рекао је републиканац Мајк Галагер, председавајући селектованом комитету Представничког дома за стратешко надметање између САД и Комунистичке партије Кине, к.

Петочлана делегација коју је предводио Галагер састала се, између осталих званичника, с новоизабраним председником Лај Чинг Tеом и његовом претходницом Цај Ингвен током тродневног путовања у Тајпеј. 

"Тајвански високи званичници као јастребови посматрају додатне захтеве за Украјину", оценио је демократски конгресмен Раја Кришнамурти, додајући да Тајпеј сматра да је "украјинска победа невероватно важна за слање поруке Комунистичкој партији Кине".

Галагер је навео да би чињеница да САД не настављају да подржавају Украјину, у вези са пакетом од 60 милијарди долара који је заустављен у Конгресу, могла да има дестабилизујући утицај на Тајвански мореуз.

"Исход у Украјини није важан само за Украјину и амерички кредибилитет већ и за одвраћање у Индо-Пацифику, за одвраћање преко мореуза", појаснио је.

С друге стране, покушао је да увери тајванске власти, плашећи се да ће други мандат Доналда Трампа прекинути помоћ острву, да ће Сједињене Државе чврсто подржати Тајван.

Галагер се жалио на кашњења у испоруци оружја Тајвану, напоменувши да то питање "неће ускоро бити решено" и да захтева "креативна" решења, укључујући премештање производње америчких дронова и подморница у Тајпеј како би се убрзало њихово распоређивање.

"Погрешни сигнали"

У међувремену, Пекинг је упутио оштро упозорење делегацији конгресмена да не даје "погрешне сигнале" сепаратистима, који се залажу за такозвану независност острва.

"Кина се увек чврсто противила било каквом облику званичне размене између америчке стране и тајванских власти и чврсто се противи да се САД мешају у послове Тајвана у било ком облику и под било којим изговором", прокоментарисао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг на конференцији за новинаре.

image