Свет

Бајден о могућности окончања кривичног гоњења Асанжа: Разматрамо

Сутра се навршава пет година откад је оснивач Викиликса у затвору Белмарш у великој Британији
Бајден о могућности окончања кривичног гоњења Асанжа: Разматрамо© Tanjug/AP/Frank Augstein

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да његова администрација разматра да ли да пристане на захтев аустралијске владе да оконча вишегодишње кривично гоњење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, који се тренутно бори против екстрадиције из Велике Британије.

"Разматрамо то", изјавио је Бајден одговарајући на питање новинара о захтеву Аустралије да обустави кривични поступак против Асанжа, преноси РТ на шпанском.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе у фебруару је подржао предлог у Доњем дому парламента Аустралије којим се апелује на повратак Асанжа у своју земљу.

Сутра се навршава пет година откад је оснивач Викиликса у затвору Белмарш у Великој Британији.

Ако буде изручен САД, суочиће се са 175 година затвора због објављивања стотина хиљада страница тајних војних докумената и поверљивих дипломатских депеша о активностима Вашингтона у ратовима у Ираку и Авганистану.

Асанж се налази у лондонском затвору Белмарш од 2019. године, након што је тадашњи председник Еквадора Ленин Морено дозволио његово хапшење у амбасади Еквадора у Лондону, где је Асанж боравио у азилу седам година, од јуна 2012. године. Велика Британија је одобрила изручење Асанжа Сједињеним Државама. Од тада Асанж покушава да уложи жалбу на одлуку суда и избегне изручење.

"Амнести интернешенел" је крајем марта позвао да САД окончају "политички мотивисан" прогон Асанжа, јер то доводи у опасност не само њега, већ и слободу медија широм света.

"Настојећи да га затворе, САД шаљу недвосмислено упозорење уредницима и новинарима широм света да би и они могли да буду мета и да за њих није безбедно да примају и објављују поверљиве материјале, чак и ако је у интересу јавности", поручили су из ове НВО.

image
VV inauguration
banner