Свет

Асанжов адвокат: Џулијаново здравље је нарушено, заточен је дуже од десет година

САД ће тешко пружити гаранције које тражи лондонски суд да би Асанж био изручен, рекао је бранилац оснивача "Викиликса"
Асанжов адвокат: Џулијаново здравље је нарушено, заточен је дуже од десет година© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Сједињене Америчке Државе тешко ће обезбедити гаранције које је суд у Лондону тражио за Џулијана Асанжа, рекао је адвокат оснивача "Викиликса" Карлос Поведа за "РИА Новости".

"Још теже ће бити да пруже гаранције да неће бити смртне казне јер то очито зависи од америчког правосудног система ако Асанж буде изручен", истакао је Поведа.

На питање о здравственом стању свог клијента, бранилац је рекао да је Асанжово здравље нарушено његовим дугим заточењем у британском затвору. 

"Он страда, у затвору је већ више од десет година, упркос томе што је био у уточишту (у амбасади Еквадора). Он је у најстроже чуваном затвору без могућности да има привилегије какве имају други затвореници. То је тежак терет за његову емоционалну стабилност, психичко и физичко здравље", истакао је Поведа.

Одлуку суда у Лондону он је оценио као врло позитивну рекавши да је то велики удисај ваздуха за светско новинарство. Осим што је то правна победа, то је победа за цео светски покрет који подржава Асанжа, додао је Поведа, наглашавајући да то није појединачно питање, већ ствар која се тиче целог новинарства које се бори за истину и људска права.

Виши суд у Лондону одлучио је данас да оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж може да уложи жалбу против изручења САД, као и да америчке власти имају три недеље да доставе одговор пре него што судије донесу одлуку о жалби оснивача "Викиликса" на изручење у САД. Лондонски суд, између осталог, тражи од САД да дају гаранције да Асанжу неће бити изречена смртна казна, као и да ће му бити омогућена слобода говора. 

image
VV inauguration
banner