Свет

Француска морнарица се спрема за рат: Доста смо ловили рибокрадице, сад идемо на непријатеље

Очекује се да ће француска борбена група на носачима започети мисију у Средоземном мору у наредним данима, пише "Политико"
Француска морнарица се спрема за рат: Доста смо ловили рибокрадице, сад идемо на непријатељеwww.globallookpress.com © US Navy

Француска морнарица мења своју обуку са фокуса на полицијске операције како би се спремила за рат против "непријатеља који желе да нас униште", рекао је контраадмирал Жак Малард, командант француске борбене групе носача.

Када се придружио оружаним снагама деведесетих, главне мисије француске морнарице биле су пресретање трговаца дрогом и борба против илегалног риболова. Обука се састојала од вежбања покретања чамаца на надувавање и хватања криминалаца.

"Сада се обука фокусира на рат", рекао је Малард, преноси "Политико".

"Поморске борбе постају све вероватније", рекао је он за бриселски сајт и додао: "Прелазимо из света у коме смо били поприлично слободни да радимо оно што смо желели у свет, у коме се редовно осећамо угрожено. Сада се обучавамо за друге мисије, посебно за оно што називамо ратовањем високог интензитета."

Француска је једина земља ЕУ која има носач авиона на нуклеарни погон, "Шарл де Гол", који такође носи нуклеарно оружје. То је водећи брод шире борбене групе носача која укључује нуклеарне подморнице, фрегате и борбене авионе "рафале".

Очекује се да ће француска борбена група на носачима започети мисију у Средоземном мору у наредним данима.

Како каже Малард, с обзиром на то да се руски сукоб са Украјином прелива у Црно море, а Хути немилосрдно нападају бродове у Црвеном мору, западне морнарице морају да се прилагоде новом окружењу са све неспутанијим конкурентима.

"Тамо постајемо мало агресивнији, или се бар спремамо да будемо", рекао је контраадмирал.

Морнари вежбају борбу против оних који желе да нас униште, каже он.

"Није у питању неко ко жели да се бави илегалном трговином, не неко ко жели да краде рибу или да нас посматра, већ неко ко жели да нас уништи", рекао је Малард.

Француска морнарица је 2021. увела нову вежбу "Поларис" која симулира поморску битку. Идеја је да се посаде и пловила доведу у борбене ситуације које "ослобађају сва правила за развој маште морнара и бораца".

"То је мало ризичније, али је веома корисно активирати тактичко размишљање", рекао Малард.

На пролеће ће француска морнарица извести вежбу типа "Полариса" са италијанском флотом.

Иако се Француска припрема за рат високог интензитета на мору, Париз не види Кину као непосредну претњу, као што је то случај са САД.

Говорећи о Кини, Малард је рекао Пекинг има прилично рестриктивну визију слободе пловила и одлучила је да своје напоре усмери на контролу Јужног кинеског мора.

Додао је да француске дипломате и политичари редовно указују на покушаје Кине да дестабилизује светски поредак који предводи САД.

"Али Француска се не позиционира у биполараној логици", рекао је француски контраадмирал.

"Све док Кинези нису извршили инвазију на острво Ла Реунинон или одлучили да нас избаце са острва Мајот, нема разлога да издвајамо Кинезе као нашег главног противника", рекао је он мислећи на острвске територије Француске у Индијском океану.

image
VV inauguration
banner