Свет

Хути упозоравају ЕУ: Не играјте се с ватром!

Високи јеменски званичник поручио је Европљанима да не подржавају "америчког ђавола"
Хути упозоравају ЕУ: Не играјте се с ватром!© Tanjug/AP Photo /Osamah Abdulrahman, File

Високи званичник Јемена упозорио је ЕУ, након што је покренула поморску мисију "Аспидес" у Црвеном мору, да не подржава "америчког ђавола у заштити Израела".

"Порука за Европљане: немојте се играти ватром. Научите лекцију од Британије", навео је на друштвеним мрежама виши члан јеменског Врховног политичког савета Мохамед Али ел Хути.

"Не треба да подржавате америчког ђавола који штити окупаторски ентитет како би могао да без проблема истреби народ Газе", додао је Ел Хути, истичући да је "међународна пловидба безбедна".

Његова порука уследила је након најаве Брисела о званичном покретању поморске операције ЕУ кодног назива "Аспидес" што у преводу са грчког значи "штит".

"Европа ће обезбедити слободу пловидбе у Црвеном мору, радећи заједно са нашим међународним партнерима. Осим одговора на кризу, то је корак ка јачем европском присуству на мору ради заштите наших европских интереса", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Француска, Немачка, Италија и Белгија рекле су да ће дати свој допринос мисији ЕУ за подршку Израелу.

Високи дипломата блока Жозеп Борељ описао је мисију као "храбру акцију за заштиту комерцијалних и безбедносних интереса ЕУ и међународне заједнице".

Са мандатом који је првобитно одређен на годину дана, "Аспидес" ће омогућити распоређивање ратних бродова ЕУ и система раног упозорења у ваздуху у Црвеном мору, Аденском заливу и околним водама. Према званичницима у Бриселу, мисија ће бити искључиво одбрамбена, а њене снаге неће учествовати у нападима на Јемен које предводи САД.

Према речима америчког вицеадмирала Бреда Купера, сукоб Вашингтона против Јемена у Црвеном мору је једна од  највећих битака које  је америчка морнарица водила од краја Другог светског рата.

"Мислим да бисте се морали вратити у Други светски рат да бисте видели бродове који се боре. Када кажем да су бродови ангажовани у борби, то значи да се пуца на њих, пуца се на нас и ми узвраћамо", рекао је Купер за Си-Би-Ес.

Купер, заменик команданта америчке Централне команде открио је да је Пентагон послао око 7.000 морнара у Црвено море.

Као одговор на покушаје САД да окупе земље савезнице за рат против Јемена, званичници у Сани су  обећали  да јеменске оружане снаге неће одустати. 

"Јемен чека стварање најпрљавије коалиције у историји да би се упустио у најсветију битку у историји. Како ће се доживљавати земље које су пожуриле да формирају међународну коалицију против Јемена како би заштитиле починиоце израелског геноцида", запитао се Мохамед ал-Букхаити, припадник Хута.

image