Свет

"Нова ера" војне сарадње САД и Јапана, како би се супротставили Кини

Токио и Вашингтон склопили су 70 споразума о сарадњи у области одбране, током државне посете јапанског премијера Белој кући
"Нова ера" војне сарадње САД и Јапана, како би се супротставили Кини© Tanjug/AP/Evan Vucci

Председник САД Џозеф Бајден и јапански премијер Фумио Кишида у Вашингтону су најавили "нову еру" војне сарадње, као и развој новог ракетног одбрамбеног система, како би се супротставили Кини, преноси "Гардијан".

"Ово је најзначајнија надоградња нашег савеза откад је формиран", рекао је Бајден на конференцији за новинаре у Белој кући, након двосатног разговора са Кишидом.

Бајден је рекао да ће војске две земље сарађивати са заједничком командном структуром и да ће заједно са Аустралијом развити нову мрежу противваздушне одбране, преноси Радио Слободна Европа.

Овај потез, пише "Гардијан", има циљ да америчке и јапанске оружане снаге учини способнијим да одговоре у случају кинеске интервенције на Тајван. Бајден је, наиме, казао да је сарадња "дефанзивна" и да "није усмерено ни на једну нацију или претњу региону".

Двојица лидера су такође најавила да ће јапански астронаути учествовати у НАСА мисијама на Месецу.

Јапан, који се често описује као најважнији азијски савезник САД и његов највећи извор директних страних инвестиција, појачава своју улогу на глобалном нивоу, после низа измена закона о безбедности у протеклој деценији, који су трансформисали пацифистички устав земље.

САД и Јапан су склопили око 70 споразума о одбрамбеној сарадњи, укључујући кораке за надоградњу структуре америчке војне команде у Јапану како би била спремнија да у кризи сарађује с јапанским снагама.

Кишида ће се данас обратити америчком Конгресу, а затим ће се састати са Бајденом и председником Филипина Фердинандом Маркосом млађим. 

image
VV inauguration
banner