Свет

Русија и САД одложиле састанак о смањењу и ограничењу стратешког наоружања

Сусрет две делегације одложен је на иницијативу Москве, а тачан датум новог заседања још није прецизиран
Русија и САД одложиле састанак о смањењу и ограничењу стратешког наоружањаwww.globallookpress.com © Christian Ohde

Заседање руске и америчке делегације у оквиру Споразума о смањењу и ограничењу стратешког наоружања (СТАРТ), укључујући и нуклеарно, одложено је, а тачан датум наставка преговора још није одређен, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

Састанак је требало да почне сутра, 29. новембра у Каиру, а било је планирано да траје до 6. децембра. 

Званични Вашингтон је поручио да је америчка страна спремна да при првој следећој прилици одржи састанак са Москвом, преноси Си-Ен-Ен. 

Русија је обавестила САД да ће предложити нове датуме састанка, речено је "РИА Новостима" у америчкој амбасади у Москви. "Руска страна обавестила је САД да је једнострано одложила састанак", саопштио је амерички Стејт дипартмент. 

Током следеће серије састанака, две земље би требало да размотре низ питања која се тичу инспекције ограничења у наоружању.

У августу је представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да је остало низ проблематичних и до сада нерешених питања. Истог месеца, Москва је онемогућила Сједињеним Америчким Државама да наставе да проверавају ситуацију на неким објектима, наводећи да је то само одговор на одлуку Вашингтона, који је, како она каже, лишио Русију могућности да врши инспекцију војних нуклеарних објеката у Америци. 

Споразум су 2010. потписали Барак Обама и Дмитриј Медведев. Из Кремља су тада пренели информацију да су две стране постигле договор из жеље да своју "политику доведу у склад са новим односима" Вашингтона и Москве и како би, између осталог, "додатно смањиле улогу и значај нуклеарног оружја". Споразум је у јануару 2021. године, без икаквих измена, продужен до 2026. године.

Преговори Кремља и Вашингтона о критеријумима новог споразума, који би требало да замени постојећи, били су прекинути у фебруару након почетка специјалне руске војне операције у Украјини. 

image