Свет

Нова опасност на северу Европе: НАТО нуклеарно оружје добродошло у Финску

Финска планира у потпуности да отвори врата за НАТО, не желе да ограниче постављање база ни присуство трупа земаља чланица Алијансе
Нова опасност на северу Европе: НАТО нуклеарно оружје добродошло у Финскуwww.globallookpress.com © © Dirk Waem/Belga News Agency

Предлог закона о приступању Финске НАТО-у не поставља никаква ограничења за успостављање база Алијансе на територији те државе, не ограничава присуство снага из земаља чланица, ни распоређивање оружја за масовно уништење, пише лист "Илталехти".

"Владин предлог закона ће дозволити НАТО нуклеарно оружје у Финској. Неће увести ограничења за успостављање НАТО база у Финској нити ће ограничити присуство трупа из земаља чланица", наводи се у саопштењу.

Према изворима листа, фински министри спољних послова и одбране Пека Хависто и Анти Каиконен обећали су у јулу, током преговора са НАТО-ом да та земља неће уводити никаква ограничења или резерве у споразум о приступању Северноатлантском савезу.

"Финска је вољна да уђе у НАТО без ограничења са свим правима и обавезама", истакли су министри у разговорима о чланству.

Предлог закона о чланству у НАТО припремила су финска министарства спољних послова, одбране, унутрашњих послова и кабинет председника. Очекује се да ће документ бити достављен на консултације у наредне две недеље.

Финска и Шведска су у мају поднеле захтев за улазак у НАТО. Од 30 земаља чланица Алијансе, 28 је потврдило пријем, а противе се Турска и Мађарска.

Како је почетком јуна рекао помоћник генералног секретара НАТО-а Камил Гранд, нико у Алијанси још није разговарао о размештању нуклеарног оружја у Шведској и Финској. Истовремено је додао да тешко да би неко у Москви дао било какве гаранције у вези са тим.

Данас је у Русији почела рутинска нуклеарна војна вежба "Гром", коју руска војска организује сваке године. Руски званичници обавестили су Сједињене Америчке Државе о почетку војне вежбе, као и да ће она укључивати лансирање нуклеарних ракета.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће Северноатлантска алијанса пажљиво мотрити руске нуклеарне војне вежбе и "остати на опрезу".

У Основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања наводи се да ће "Русија бити спремна да употреби нуклеарно наоружање или друга војна средства масовног уништења уколико се слично наоружање буде користило против ње или њених савезника".

То подразумева и не-нуклеарну агресију која би могла да буде претњу по државу или удар на руске одбрамбене нуклеарне капацитете.

"Главне војне опасности које, зависно од војне-политичке и стратешке ситуације могу да прерасту у војне претње Руској Федерацији, неутралисаћемо употребом нуклеарног наоружања", наводи се у доктрини. 

image