Русија

Америка планира да неутралише нуклеарно оружје Русије? Праве посебне системе

Руски војни магазин пише да је теорија одвраћања у Америци и земљама НАТО-а замењена теоријом превентивних силних дејстава
Америка планира да неутралише нуклеарно оружје Русије? Праве посебне системеGettyimages.ru © Pool / Pool

Сједињене Америчке Државе развијају средства за неутрализацију руског нуклеарног оружја које ће, како је планирано, моћи да погоди значајан део арсенала пре него што се њихово руководство одлучи на узвратни удар, наводи се у магазину "Војна мисао" који издаје Министарство одбране Русије.

Како би задржали светско лидерство САД покушавају да спроведу низ мера за обуздавање Русије како нуклеарним тако и стратешким ненуклеарним оружјем. Штавише, примећују аутори, теорија одвраћања у САД и земљама НАТО-а замењена је теоријом превентивних силних дејстава.

"Америка покушава да набави стратешко ненуклеарно оружје са кратким временом домета и које формално није подложно било каквим билатералним или међународним ограничењима, чија је употреба могућа за извођење стратешких офанзивних мисија које обезбеђују уништење значајног броја руских нуклеарних снага пре него што врховни командант Оружаних снага Руске Федерације донесе одлуку да изврши узвратни удар", наводи се у чланку.

Додаје се и да "ово може имати изузетно негативан утицај на националну безбедност Руске Федерације и да ће захтевати од њеног политичког руководства да се активно супротстави новонасталим претњама".

Дугорочни планови Вашингтона, према ауторима чланка, укључују стварање стратешких високоефикасних система ватреног наоружања који раде на принципу извиђачког ударног комплекса, наоружања усмерене енергије и других напредних система.

У будућности, у САД би требало да се појави одређена средња структура, опремљена постојећим средствима, кинетичког и некинетичког, глобалног и регионалног, као и нуклеарног утицаја.

У септембру је Владимир Путин рекао да је "Запад прешао сваку линију у својој антируској политици, као и сталним претњама Русији".

Према његовим речима, "Запад је користио нуклеарну уцену, употребу оружја за масовно уништење против Москве и подсетио да је Русија супериорнија по низу компоненти у односу на страну војну опрему.

"Упозоравам оне који покушавају да уцене нуклеарним оружјем да би ружа ветрова могла да се окрене у њиховом правцу", поручио је Путин.

 

 

image
VV inauguration
banner