Русија

ОДКБ: Русија неће употребити нуклеарно оружје

Искључујем могућност употребе нуклеарног оружја у садашњим условима, навео је генерални секретар ОДКБ Станислав Зас
ОДКБ: Русија неће употребити нуклеарно оружје© https://en.odkb-csto.org/

Генерални секретар Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Станислав Зас изјавио је да је употреба нуклеарног оружја искључена, у садашњој тешкој и веома напетој ситуацији, и да би све земље требало да схвате катастрофалне пооследице таквог корака.

"Што се тиче употребе нуклеарног оружја, имамо само једну државу од држава чланица ОДКБ која има нуклеарно оружје - Руску Федерацију. Војна доктрина Руске Федерације предвиђа случајеве у којима се нуклеарно оружје користи. Верујем да је и у садашњој тешкој и веома напетој ситуацији употреба нуклеарног оружја је искључена ако сви субјекти светске политике, а не само Русија, схвате могуће катастрофалне последице оваквих корака", казао је Зас у интервјуу за белоруску телевизију ОНТ.

Зас је скренуо пажњу и на значај биолошка безбедности.

"Ми се раније уопште нисмо бавили овом темом. Али сада видимо да се појављују одређене претње. И ове године смо искористили прилику у правном оквиру да се бавимо овим питањима: на самиту је одлучено да се формира координациони савет за биолошку безбедност. Разговараћемо и о биолабораторијама", рекао је Зас.

Генерални секретар је истакао да, пошто поједине земље ОДКБ виде претњу у овој области, важна је координисана стручна процена унутар ове организације.

Руски председник Владимир Путин је раније рекао да Москва никада није говорила о употреби нуклеарног оружја и да се теза о могућности употребе нуклеарног оружја од стране Русије користи за негативан утицај на земље које су пријатељи Руске Федерације.

Василиј Небензја, стални представник Руске Федерације при УН, такође је у писму генералном секретару организације Антонију Гутерешу навео да Русија није планирала нити планира да употреби нуклеарно оружје у Украјини.

Прес секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков приметио је да у Русији нико не говори о нуклеарном оружју, већ да је то наратив Европе.

image