И Иран и Израел тврде да су постигли успех, састаје се Савет безбедности УН

Због сукоба који је протекле ноћи кулминирао данас ће ванредно заседати Савет безбедности УН

Иран је протекле ноћи лансирао више стотина дронова и балистичких пројектила ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску.

Известан број пројектила пробио је израелску одбрану. Једина жртва која је за сада пријављена је дечак стар 10 година који је погинуо на југу Израела. Оштећена је јужна војна база. 

Извештаји о евентуалној штети и повређенима се још прикупљају.

Иран је прогласио крај операције, али је упозорио да ће бити спреман да реагује поново, уколико за тим буде било потребе. Оружане снаге Ирана упозориле су да ће америчке базе постати легитимна мета, уколико Вашингтон подржи нове нападе Израела на иранске објекте.

Бела кућа тражи уздржаност Израела, док Израел позива на формирање регионалног савеза који би се супротставио "иранској претњи".

14. апр 2024 • 19:24

Израелски председник: Ово је објава рата

Ирански напад на Израел био је "објава рата", рекао је израелски председник Исак Херцог у разговору за "Скај њуз".

"Било је време да се свет суочи са овим царством зла у Техерану", рекао је он, додајући да светски лидери треба да "јасно ставе до знања" иранском режиму да је његово понашање "неприхватљиво", додао је Херцог.

Опширније прочитајте овде.

Бајден и лидери Г7: Посвећеност безбедности Израела

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је са партнерима из Г7 који су осудили ирански напад и потврдили подршку Израелу, саопштила је Бела кућа.

"Председник Бајден је приватно разговарао путем видео везе са лидерима Г7. Лидери су осудили напад без преседана Ирана на Израел и потврдили посвећеност Г7 безбедности Израела", наводи се у саопштењу прес службе Беле куће, које преносе "РИА Новости".

Лавров разговарао са иранским колегом

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Aбдолахијан  обавестио је у телефонском разговору свог руског колегу Сергеја Лаврова о одговору Техерана на израелски ваздушни напад на амбасаду у Дамаску, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

Опширније прочитајте овде.

Ирак: Ирански одговор на напад на Дамаск је гарантован међународним правом

Вршилац дужности председника парламента Ирака Мохсен ал-Мандалави сматра да је напад Ирана на Израел као одговор на напад на његов конзулат у Дамаску "природно право и одговор загарантован међународним правом", преносе "РИА Новости".

"Одговор Исламске Републике Иран на напад на њен конзулат у главном граду Сирије Дамаску је њено природно и законско право, загарантовано међународним правом и законима", рекао је ал-Мандалави.

Ганц са Бербоковом о међународном савезу против Ирана

Министар у израелском ратном кабинету Бени Ганц разговарао је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок о потреби формирања међународног савеза у суочавању са иранском агресијом.

"Разговарали смо, пре свега, о императиву формирања глобалног уједињеног фронта за супротстављање охрабреној иранској агресији директно и преко њених заступника - регионално и глобално", написао је Ганц на платформи "Икс".

Фајон: Словенија ће на СБ УН позвати на прекид ватре

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон најавила је да ће Словенија на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација поново позвати на прекид ватре на Блиском истоку и смиривање ситуације.

Словенија ће на седници сазваној после иранског напада на Израел показати и приврженост свеобухватном приступу и дипломатским решењима, навела је Фајон, пренела је СТА.

Фајон је у саопштењу објављеном на сајту Министарства иностраних послова најавила да ће Словенија на седници Савета безбедности УН позвати све стране да се уздрже од било какве акције која би могла да ескалира ситуацију на Блиском истоку.

Она ће поново позвати на трајни прекид ватре у Гази, поштовање међународног права и "повратак дипломатији".

Иран и Израел се обраћају пред СБ УН

Представници Израела и Ирана обратиће се на данашњем хитном састанку Савета безбедности УН, посвећеном нападу на Техеран, рекао је за "РИА Новости" извор у Савету безбедности.

"Обе стране су тражиле прилику да говоре и говориће", рекао је саговорник агенције.

Нормализују се летови на Блиском истоку

Главне авио-компаније широм Блиског истока објавиле су да ће наставити да обављају летове у региону након што су отказале или промениле руту појединих летова после иранског напада на Израел.

Портпарол "Емирејтс ерлајнза", рекао је да та компанија наставља данас поподне планиране летове за и из Јордана, Либана и Ирака, пренео је "Гардијан".

Компанија "Катар Ервејз" објавила је на платформи Икс да је наставила летове за Аман, Бејрут и Багдад.

"Етихад Ервејз" из Уједињених Арапских Емирата саопштио је да планира да обавља редовне путничке и карго услуге између Абу Дабија и Тел Авива, Амана и Бејрута почевши од понедељка.

"Етихад" је упозорио да, због тога што се услуге враћају у нормалу након привременог затварања ваздушног простора у деловима Блиског истока, и даље може постојати ризик од поремећаја реда летова у понедељак.

Неколико иранских аеродрома, укључујући међународни техерански "Имам Хомеини", отказали су летове до понедељка, јавили су данас ирански државни медији.

Сијарто: Мађарска је уз Израел


Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто осудио је напад Ирана на Израел у данашњем телефонском разговору са израелским шефом дипломатије Израелом Кацом и изразио солидарност Мађарске са израелским народом.

Сијарто је написао на Фејсбуку да је са Кацом разговарао о ситуацији након напада Ирана на Израел у суботу увече.

"Уверио сам свог колегу у солидарност Мађарске са Израелом и израелским народом и јасно ставио до знања да одлучно осуђујемо напад на ту земљу", навео је Сијарто.

Сијарто је истакао да се Мађарска у последње време континуирано залагала против ескалације сукоба.

Он је изразио наду да се, ипак, може спречити ескалација која би угрозила глобалну безбедност.

"Мађарска је уз Израел у овим тешким данима", додао је.

Смотрич и Бен Гвир: Израел да снажно одговори

Двојица најтврдокорнијих крајње десничарских министара израелске владе, министар финансија Безалел Смотрич и министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир, позвали су данас на снажан одговор на напад иранских дронова и ракета на Израел.

Смотрич је позвао на одговор Израела који ће "одјекнути широм Блиског истока", а Бен Гвир је рекао да одговор Израела не сме бити "слаб", пренео је "Си-Ен-Ен".

Смотрич је рекао да ће Израел, уколико буде оклевао, довести себе у егзистенцијалну опасност.

Он је оценио да ће Израел победити ако његов одговор буде одјекнуо на Блиском истоку за генерације које долазе.

Бен Гвир је рекао да су "концепти обуздавања и пропорционалности" нестали 7. октобра када је Хамас напао југ Израела.

Ни Смотрич ни Бен Гвир нису чланови израелског ратног кабинета.

Тел Авив уводи санкције Ирану

Министарство спољних послова Израела саопштило је данас да Иран "мора да плати цену за своју агресију" путем санкција и да Израел има право на самоодбрану.

Прве мере Израела биће проглашавање Иранске револуционарне гарде за терористичку организацију и нови пакет санкција које ће циљати Техеранов програм за балистичке ракете, преноси "Тајмс ов Израел".

"Овај напад доказује оно што Израел говори годинама: Иран је иза терористичких напада у региону и такође је највећа претња регионалној стабилности и светском поретку", пише у саопштењу министарства.

Додаје се да су милитантне групе Хути и Хезболах помогле ирански напад и да Израел "као и свака друга држава има право да се брани".

Израел ствара регионалну коалицију против Ирана

Израел планира да оснује регионалну коалицију против иранске претње и да одговори на напад у одговарајуће време и на одговарајући начин, изјавио је Бени Ганц, министар без портфеља у израелском војном кабинету.

Говорећи о ракетном нападу Ирана на Израел преко ноћи, Ганц је, како преносе "РИА Новости", истакао да "инцидент није завршен" и додао да је постојећи систем регионалне сарадње и одвраћања потребно ојачати "одмах".

Кирби: Бајден је човек од речи, помогао је Израелу

Портпарол Беле куће Џон Кирби изјавио да је амерички председник Џозеф Бајден "човек од речи" и да је помогао одбрану Израела од Ирана.

"Председник је човек од речи. Рекли смо да ћемо помоћи Израелу да се одбрани и то смо урадили. Уз оно што се синоћ десило, што је било ванредно, настављамо да осигуравамо да Израел има све што му је потребно да се одбрани од Хамаса који и даље спроводи операције у Гази", рекао је Кирби.

Он је додао да је "све што је председник урадио од 7. октобра доказало да је његова реч поуздана", преноси "Политико".

Хути: Ирански удар је легитиман одговор на напад у Дамаску

Ирански напад на Израел легитиман је чин одговора на напад на ирански конзулат у Дамаску 1. априла, саопштио је јеменски покрет Хути.

Портпарол Хута је додао да је јеменска група у директној конфронтацији са Израелом од 7. октобра због напада на јужну израелску луку Еилат ракетама и беспилотним летелицама и због спречавања израелских бродова да плове кроз Црвено море, пренео је Ројтерс.

Хути, који контролишу главни град Јемена и најнасељенија подручја, од новембра, иначе, нападају међународне бродове у Црвеном мору у знак солидарности са Палестинцима у рату између Израела и Хамаса.

Шолц упозорио Иран да не изводи нове нападе на Израел

Немачки канцелар Олаф Шолц је упозорио Иран да не изводи нове нападе на Израел, након што је ескалација сукоба на Блиском истоку засенила почетак његове тродневне турнеје по Кини.

"Учинићемо све да зауставимо даљу ескалацију", рекао је Шолц новинарима.

Он је казао да Немачка може само да упозори све, а посебно Иран, да не настављају овим путем, преноси Ројтерс.

По доласку у Кину, Шолц је најоштрије осудио ирански напад на Израел, рекао је његов портпарол.

Ирански медији: Иран лансирао седам хиперсоничних ракета

Иран је лансирао на Израел седам хиперсоничних ракета, и ниједна од њих није била одбијена, јавља иранска телевизија, а преносе "РИА Новости". 

Ирански напад на базу "Неватим" усмртио 44 официра Мосада

Иранске снаге ноћас су усмртиле 44 официра израелске обавештајне службе Мосад у нападу на ваздухопловну базу "Неватим", јавља "Спутњик интернешенел", позивајући се на агенцију Iran in Arabic.

Како се даље наводи, поменута база наводно служи и као хангар за Мосадове шпијунске авионе.

ЕУ у уторак ванредно заседа због напада Ирана

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ сазвао је данас ванредни састанак Европске уније због напада Ирана на Израел. Седница ће се одржати у уторак. 

Зеленски: Иранске акције су претња за цео регион и свет

Поводом ноћашњег напада Ирана на Израел огласио се данас и председник Украјине Владимир Зеленски, који је оценио да су акције Ирана претња за цео регион и свет. 

Он је осудио напад Ирана и позвао међународну заједницу да уложи додатне напоре како би се спречила даља ескалација на Блиском истоку.

Иран: Упозорили смо суседе 72 сата пре напада

Иран је упозорио суседе 72 часа пре напада да ће напасти Израел, изјавио је данас ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан. 

Он је додао да Иран није гађао цивилне објекте и да не планира да гађа америчке позиције у региону, уколико од њих не буде долазила опасност по Иран. 

Ирански министар спољних послова разговарао са колегом из Турске

Шеф иранског Министарства спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан разговарао је данас са колегом из Турске и том приликом поручио да Техеран не планира нове акције против Израела. До њих, како је додао, може доћи уколико дође до нове агресије против Ирана, открио је за ТАСС неименовани дипломатски извор из Анкаре.

Папа Франциско позвао Иран и Израел да не ескалирају ситуацију на Блиском истоку

Папа Франциско је позвао Иран и Израел да избегавају кораке који би могли да доведу до додатног насиља које би гурнуло Блиски исток дубље у сукоб.

Папа је додао да је са забринутошћу и болом пратио вести о иранском нападу дроновима и ракетама на Израел.

Сунак потврдио: Британски авиони оборили су неке иранске дронове

Премијер Велике Британије Риши Сунак потврдио је данас да су британски авиони оборили неке иранске дронове који су ноћас напали Израел.

Сунак је рекао још да је Велика Британија послала додатне авионе на Блиски исток у оквиру операција које су већ у току у Ираку и Сирији, пренео је Скај њуз.

Бајден апеловао на Нетанјахуа и спречио да Израел нападне Иран?

Неки чланови израелског војног кабинета предложили су да Израел као одговор изведе осветнички напад на Иран, али се од ове опције одустало након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху разговарао са америчким председником Џоом Бајденом, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на израелске званичнике.

Снимак израелске војске изазвао полемику

Војска Израела објавила је данас снимак ноћашњег напада Ирана за који је искористила снимак од пре седам година, јавља руска редакција РТ, наводећи да се у склопу видеа налази снимак који приказује рад совјетског вишецевног ракетног система "град".

Како се наводи у објави, корисници Икса, на којем је ИДФ објавио снимак, скренули су пажњу на то да је израелска војска искористила неодговарајући видео што је изазвало полемику.

"Си-ен-ен": Израел ће одговорити

Израел ће одговорити, а размере одговора се тренутно разматрају, јавља "Си-ен-ен".

Иран: Акције од синоћ биле су "ограниченог карактера"

Иран је саопштио САД да су акције од синоћ биле "ограниченог карактера", рекао је министар спољних послова Ирана, преносе руски медији. 

Неколико иранских аеродрома отказало летове до понедељка

Неколико иранских аеродрома, укључујући техерански "Имам Хомеини Интернешенал", отказало је летове до понедељка, јавили су данас ирански државни медији.

"Сви летови са међународног аеродрома 'Имам Хомеини' у Техерану отказани су до 6:00 сати ујутру након објаве Иранске организације за цивилно ваздухопловство", изјавио је извршни директор аеродрома за иранску агенцију Студент, пренео је "Гардијан".

Домаћи летови са аеродрома "Мехрабад" у Техерану и аеродрома у Ширазу, Исфахану, Бушеру, Керману, Иламу и Санандају, такође, су отказани до понедељка ујутру, навела је Иранска компанија за аеродроме и ваздушну навигацију, пошто је западни део ваздушног простора земље и даље забрањен за летове.

Водеће авиокомпаније широм Блиског истока најавиле су отказивање неких својих летова, док су неке морале да преусмере летове, иако је Израел поново отворио свој ваздушни простор од 7:30 часова јутрос по локалном времену.

Бербок: Израел показао да је јак уз помоћ јаких савезника

Немачка министарка иностраних послова Аналена Бербок је изјавила да је Израел одбијањем иранског напада уз помоћ јаких савезника показао да је јак и да може да се брани. 

Бербок је истакла да је Иран изолован у свом агресивном понашању којим жели да дестабилизује цео регион Блиског истока, пренео је Ројтерс.

Бербок је позвала Иран да одустане од даљих напада, укључујући нападе преко својих заступника, упозоравајући да би ескалација сукоба на Блиском истоку имала несагледиве последице.

САД, Велика Британија, Јордан и Француска помогли су Израелу у одбрани од напада Ирана, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и званичници.

Скот Ритер: Напад Ирана изузетно успешан, показали су Израелу и САД да су у стању да одговоре

Осветнички напади Ирана ставили су до знања Американцима и Израелцима да ће морати да припазе на то што раде и да, пре доношења нових одлука, извагају које би могле бити последице, каже бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

Према његовим речима, напад Ирана на Израел је био једна "изузетно успешна операција" и то не само за Иран, већ за цео свет, будући да је стављено до знања да је Иран у стању да одговори. Ова нова реалност, како оцењује, моћи ће "да држи Израел и Сједињене Државе под контролом".

Ебрахим Раиси: Израел "научио лекцију"

Ирански председник Ебрахим Раиси изјавио је да је синоћним нападом те земље на Израел окренута нова страница у историји ауторитета Ирана и да је Израел "научио лекцију".

Раиси је рекао да је напад извршен "у оквиру права Ирана на легитимну самоодбрану од агресивних радњи ционистичког режима против иранских циљева и интереса, посебно након напада на ирански конзулат у Сирији који је проузроковао смрт припадника Исламске револуционарне гарде", преноси агенција Ирна.

Председник Ирана је додао да је Техеран искористио сва регионална и међународна средства како би привукао пажњу међународне заједнице на, како је рекао, недостатак деловања Савета безбедности Уједињених нација поводом израелског кршења међународног права.

"Али нажалост, СБ је, под утицајем САД и неких других који подржавају ционистички режим, спречен да испуни своје дужности", казао је Раиси.

Он је упозорио да ће "било какву нову авантуру против интереса Ирана сачекати чврст одговор" и додао да они који подржавају Израел "треба да цене овај разуман и пропорционални одговор Ирана".

Према његовим речима, Иран је ракетама и дроновима "тактично и прецизно" гађао неке израелске војне базе.

Раиси је рекао да Иран сматра да су мир и стабилност у региону кључни за његову националну безбедност

Рама осудио напад Ирана на Израел: Албанија солидарна са израелским народом

Албанија оштро осуђује напад без преседана који је покренуо Иран против Израела и који представља претњу да регион Блиског истока буде трајно дестабилизован, изјавио је албански премијер Еди Рама.

Албанија је солидарна са израелским народом и у потпуности подржава настојања партнерских земаља да се деескалира ситуација у региону Блиског истока, написао је Рама ан платформи Икс.

Рама је истакао да се Албанија залаже за уздржаност од сукоба, као и да наглашава потребу за прекидом ватре у Појасу Газе и ослобађањем свих талаца које држи Хамас.

Дачић: Неопходно смирити ситуацију и спречити даљу ескалацију

Ноћашњи напад Ирана на Израел додатни је дестабилизирајући фактор на Блиском Истоку и у свету и требало би зауставити ескалацију ситуације, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић. 

Дачић је за ТВ Прва, говорећи о томе која је позиција Србије у новонасталој ситуацији, рекао је да би само она и требало да нас занима и да се Србија залаже за мирољубиву коегзистенцију, што је, како је истакао, већ 40-50 година наша званична политика.

Опширније прочитајте овде.

Израел одговорио: Гађали смо велику фабрику оружја Хезболаха

Израелска војска саопштила је да је као одговор на нападе Ирана гађала велику фабрику оружја проиранског Хезболаха у Либану.

Додик: Република Српска осуђује напад Ирана

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да осуђује напад Ирана на Израел.

"Даља ескалација се мора избећи", написао је он на мрежи Икс.

Иран позвао на разговор амбасадора Британије, Немачке и Француске

Министарство спољних послова Ирана позвало је на разговор амбасадоре Британије, Француске и Немачке због изјава званичника њихових земаља након ноћашњег напада на Израел.

Амбасада САД у Израелу: Смањила се опасност од напада дроновима и ракетама

Америчка амбасада у Израелу саопштила је да се смањила опасност од напада дроновима и ракетама и да је, у складу са тренутним упутствима израелске команде, укинут налог да службеници америчке владе и чланови њихових породица буду у склоништима.

Амбасада је навела на свом сајту да, међутим, претходна ограничења путовања за запослене у америчкој влади и чланове њихових породица остају на снази.

Лична путовања су ограничена на путовања унутар и између Тел Авива, Јерусалима и града Бершева у пустињи Негев на југу Израела, наводи амбасада, истичући да ће наставити да пажљиво прати безбедносно окружење.

Наводи се да грађани САД треба да буду свесни сталних ризика путовања у Израел, на окупирану Западну обалу и Појас Газе због појачаних регионалних тензија и упозоравају се да не путују у Газу. 

Руски авион компаније "Ред вингс" први је авион који је слетео на аеродром у Тел Авиву након што је Израел поново отворио ваздушни простор, показују подаци сајта "Флајтрадар24", а преносе "РИА Новости".

Израел данас доноси одлуку: Како одговорити на напад Ирана

Влада ће се данас састати и одлучити о израелском одговору на синоћни ирански напад, саопштио је портпарол Израелских одбрамбених снага потпуковник Петер Лернер.

Индија: Забринути смо због ескалације

Министарство спољних послова Индије поручило је да је забринуто због раста непријатељстава између Ирана и Израела, будући да то "ремети мир и безбедност у региону". 

"Позивамо на хитну деескалацију, уздржаност, одустајање од насиља и повратак на пут дипломатије", поручује Њу Делхи.

НАТО осудио напад на Израел, позива на уздржаност

Осуђујемо напад Ирана на Израел, позивамо на уздржаност како се сукоб на Блиском истоку не би отео контроли, саопштио је НАТО.

Медведев: САД не одговара ескалација на Блиском истоку

Американци не желе велики рат на Блиском истоку, док на погибију људи у украјинско-руском сукобу гледају као на инвестицију, поручио је данас бивши председник Русије Дмитриј Медведев. 

Како је рекао, тензије на Блиском истоку не иду у корист председника САД Џозефа Бајдена пред предстојеће председничке изборе, те Американци стога покушавају да одрже равнотежу и покажу уздржаност.

Опширније прочитајте овде.

Москва позива све стране на уздржаност

Изузетно смо забринути због још једне опасне ескалације на Блиском истоку, саопштило је данас руско Министарство спољних послова поводом ноћашњег напада Ирана на Израел.

Министарство је подсетило да је МСП Ирана саопштило да је напад изведен као одговор на раније нападе по иранским објектима у региону, укључујући и напад на ирански конзулат у Дамаску, који је Москва одлучно осудила.

"На жалост, због става западних чланова Савет безбедности УН није могао да адекватно реагује на напад по иранском конзулату", поручује Москва.

Опширније прочитајте овде.

Израел гађао источни део Либана

Израелски авиони напали су насеље у близини града Балбека у источном Либану, открио је за "РИА Новости" неименовани извор.

У Израелу нема повређених држављана Србије

Почасни конзул Србије у Бершеви, у Израелу Александар Николић изјавио је јутрос да међу држављанима Србије који живе у Израелу нема повређених, да је јутро мирније и да су у контакту са Министарством спољних послова и српским амбасадором у Тел Авиву.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Огласиле се сирене на северу Израела

У израелским насељима близу северне границе огласиле су се сирене за ваздушну узбуну, преносе руски медији. Сирене се, подсетимо, често оглашавају у близини северне границе, упозоравајући на долазећу ракетну паљбу најчешће са положаја Хезболаха у Либану.

Председник Израела захвалио војсци и савезницима

Председник Израела Исак Херцог захвалио је војсци и израелским савезницима, на челу са САД, после ноћашњег напада Ирана на Израел. 

"Благословени моје сестре и браћа, народ Израела, за њихову изузетну отпорност. Заједно ће снаге добра победити силе зла", написао је Херцог на мрежи X.

Оружане снаге Ирана: Спремни смо да реагујемо поново, уколико буде било потребе

Операција од ноћас на Израел је завршена, не планирамо да је настављамо, али смо спремни да реагујемо поново, уколико за тим буде било потребе, поручио је шеф Генералштаба Оружаних снага Ирана.

Он је додао да је циљ операције био информациони центар на граници Израела и Сирије, који је израелским снагама претходно послао неопходне податке како би се извео напад на ирански конзулат у Дамаску, док је друга мета била израелска ваздухопловна база "Неватим".

Операција је протекла успешно, пошто смо успели да пробијемо израелски одбрамбени систем "гвоздену куполу". САД, иако су штитиле Израел у ваздушном простору Ирака и Јордана, нису успеле да неутралишу наше нападе, наша операција је постигла свој циљ, објашњавају из Оружаних снага Ирана. 

Иран упозорава: Америчке војне базе постаће легитимна мета уколико САД подрже даље нападе Израела

Иран је преко Швајцарске обавестио САД да ће америчке војне базе постати легитимна мета, уколико Вашингтон одлучи да даље подржи нове акције Израела, јавља иранска телевизија, а преноси ТАСС.

Ким Дотком подсетио на напад на конзулат Ирана: Да ли ће свет санкционисати кривце?

"Кратко питање. Ко је бомбардовао амбасаду Ирана у Дамаску, кршећи међународно право и како ће 'међународни поредак који се заснива на правилима' да санкционише кривце", написао је данас на Иксу финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком, и тако одговорио на објаву америчког председника Џозефа Бајдена, који је нешто раније на истој мрежи написао да је америчка подршка Израелу чврста као челик.

Подсетимо, последњи напади Ирана на Израел одговор су на недавни напад на иранско дипломатско представништво у Сирији, у којем је погинуло 16 људи - укључујући високог официра иранске Револуционарне гарде Мохамеда Резу Захедија. Техеран је поручио да је напад на ирански конзулат исто као да је нападнут Иран и обећао да ће починиоци бити кажњени.

Авиони не полећу из Тел Авива

Иако је Израел отворио свој ваздушни простор, ниједан путнички авион не полеће, већ су сви отказани.

Јордан, Ирак и Либан су такође отворили ваздушни простор.

Иран задовољан: Операција од ноћас била успешнија него што смо очекивали

Командант Исламске револуционарне гарде поручио је данас да је операција напада на Израел од ноћас прошла успешније него што је то било очекивано, преносе руски медији.

Лидери Г7 данас разговарају о иранским нападима

Премијер Италије Ђорђа Мелони поручила је да ће током дана лидери Г7 одржати видео састанак на којем ће разговарати о нападима Ирана од ноћас. 

Израел објавио снимак војне базе да би демантовао Иран

Израелска војска објавила је снимак на којем авион Ф-35 слеће у војну базу Неватим након што је Иран објавио да је у нападу оштетио ту базу.

Израел: Још није готово, али ми смо спремни

"Рекли смо да ћемо узвратити ако нас Иран нападне - то и даље важи", поновио је данас израелски министар одбране Јоав Галант. 

Он је рекао да је Израел успешно одбио највећи део иранског напада, али да кампања против његове земље још није завршена.

"Израелске одбрамбене снаге ће наставити да буду спремне за било који сценарио", написао је Галант на мрежи Икс.

Болтон: Израел да уништи ирански нуклеарни програм

Бивши саветник Беле куће за националну безбедност Џон Болтон рекао је да би Израел требало да размотри уништавање иранског нуклеарног програма, као одговор на синоћни напад.

Како је рекао, реакција Израела на Иран требало би да буде много јача.

"Скоро сигурно у овом тренутку ниједна од ракета није садржала нуклеарне бојеве главе, али никада не можете рећи када следећи напад, следећа салва балистичких пројектила, може садржати нуклеарне бојеве главе. Дакле, међу многим циљевима Израел треба да размотри могућност уништења иранског програма нуклеарног наоружања", рекао је Болтон.

Поручио је да се нада да Бајден неће покушати да одврати Нетанјахуа од одговора Ирану.

И Јордан отворио ваздушни простор

Јордан је поново отворио свој ваздушни простор након што га је затворио касно синоћ након што је Иран лансирао беспилотне летелице и ракете на Израел, саопштила је јорданска државна телевизија позивајући се на јорданске ваздухопловне власти.

Огласио се Хамас

Хамас је реаговао речима да је иранска војна операција природно право и одговарајући одговор на напад Израела на ирански конзулат у Дамаску.

Јапан: Напад додатно погоршава ситуацију на Блиском истоку

Јапан је оштро осудио узвратни напад Ирана на Израел, назвавши га ескалацијом догађаја и рекавши да је дубоко забринут због ситуације, наводи се у саопштењу које је објавило Министарство спољних послова.

"Овај напад додатно погоршава тренутну ситуацију на Блиском истоку. Дубоко смо забринути и снажно осуђујемо ову врсту ескалације", наводи се у саопштењу.

Мир и стабилност су посебно важни за Јапан, а влада ће наставити да предузима неопходне дипломатске кораке да спречи погоршање ситуације, наводи се у саопштењу.

Прва реакција Кине на сукоб

Кина је дубоко забринута због ескалације тензија на Блиском истоку, након што је Иран лансирао дронове и ракете на Израел, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

Има позив за све у међународној заједници, опширније о томе прочитајте у одвојеној вести.

Израел отворио ваздушни простор

После седам сати, Израел је поново отворио свој ваздушни простор, саопштила је управа аеродрома након ноћашњег напада Ирана.

Наводи се да ће то утицати на ред летења из Тел Авива и да би путници требало да провере време летова.

САД: Техеран да не предузима даље нападе на Израел

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин осудио је, како је навео, "непромишљене нападе без преседана" Ирана и група које Техеран подржава у суседним земљама на Израел.

Остин је позвао Техеран да не предузима даље нападе, преноси Њујорк тајмс.

"Не тражимо сукоб са Ираном, али нећемо оклевати да делујемо како бисмо заштитили наше снаге и подржали одбрану Израела", истакао је Остин.

Фон дер Лајенова: Неоправдан напад Ирана на Израел

Огласила се и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен која каже да је напад Ирана на Израел неоправдан.

"И позивам Иран и његове заступнике да одмах прекину ове нападе. Сви актери сада морају да се уздрже од даље ескалације и да раде на обнављању стабилности у региону", навела је Фон дер Лајенова.

Блинкен: Посвећеност САД безбедности Израела је гвоздена

Амерички државни секретар Ентони Блинкен објавио је да САД осуђују напад Ирана на Израел.

"Као што је председник рекао, наша посвећеност безбедности Израела од претњи из Ирана је гвоздена", поручио је Блинкен.

Огласила се мисија Ирана у УН

Иранска мисија при УН објавила је на свом налогу на мрежи Икс да сматра да је војна акција Иранских оружаних снага против Израела покренута у складу са Чланом 51 Повеље УН, као одговор на израелски напад на конзулат Ирана у Дамаску.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Бајден сазвао састанак г7

Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да најоштрије осуђује напад Ирана, као и његових, како каже, проксија из Јемена, Сирије и Ирака.

Најавио је да ће за данас сазвати састанак лидера Г7 да координирају уједињени дипломатски одговор Ирану

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

ИДФ: Пресретнуто 99 одсто иранских пројектила

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је јутрос да је противваздушна одбрана пресрела 99 одсто од око 300 пројектила које је Иран ноћас испалио на Израел.

Хагари је рекао да је Иран лансирао 170 дронова на Израел, а да ниједан није ушао у израелски ваздушни простор, већ су сви оборени изван граница земље од стране Израела и његових савезника, преноси "Тајмс оф Израел".

Лансирано је 30 крстарећих пројектила, а ниједан није ушао у ваздушни простор Израела, навео је Хагари и додао да је 25 оборило израелско ваздухопловство.

Према речима Хагарија, Иран је испалио и 120 балистичких пројектила на Израел, од којих су неке погодиле ваздушну базу Неватим на југу Израела.

Навео је да је причињена мања штета на инфраструктури у бази, али да она ради уобичајено.

Бајден рекао да САД неће учествовати у операцији против Ирана

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је Нетанјахуу у телефонском разговору да његова земља вечерас треба да прогласи победу јер је тренутна америчка процена да су напади Ирана углавном били неуспешни и да су демонстрирали супериорну војну способност Израела, рекао је високи званичник администрације за Си-Ен-Ен.

Како наводи ова телевизија, Бајден је Нетанјахуу јасно ставио до знања да САД неће учествовати ни у једној офанзивној операцији против Ирана.

Иран: Сви циљеви напада погођени

Ирански Корпус чувара исламске револуције (КСИР) саопштио да су сви циљеви напада у Израелу били војни објекти и да су успешно погођени.

Гутереш: Осуђујем напад Ирана

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш осудио је данас ирански напад на Израел, додавши да је забринут због опасности од ескалације сукоба у региону.

"Оштро осуђујем озбиљну ескалацију коју представља напад великих размера који је Исламска Република Иран извела вечерас на Израел. Позивам на хитан прекид ових непријатељстава", написао је Гутереш на друштвеној мрежи Икс.

Сазвана хитна седница СБ УН

Савет безбедности Уједињених нација одржаће данас хитну седницу поводом иранског напада на Израел, саопштила је стална мисија Малте при УН, која овог месеца председава Саветом безбедности.

Седница ће почети у 16 часова по локалном времену, односно у 22 по срењеевропском.

Нетанјаху: Блокирали смо

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поставио је кратку поруку на мрежи X.

"Пресрели смо. Блокирали смо. Заједно ћемо победити", пише у поруци Нетанјахуа која је уједно и његов први јавни коментар од напада Ирана.

Израел: Успели смо да зауставимо главни напад

Након процене ситуације са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и министром ратног кабинета Бенијем Ганцом, министар одбране Јоав Галант каже да је Израел успео да заустави главни ирански напад.

Истовремено, упозорава да кампања још увек није завршена.

"Морамо бити будни и пажљиви према упутствима команде ИДФ-а и да се припремимо за сваки сценарио", поручио је израелски министар одбране.

Израел је издржао ноћашњи напад стотина ракета и дронова, а ИДФ је на импресиван начин зауставио напад, рекао је Галант, и похвалио сарадњу са САД и другим партнерима.