Свет

Бајден: Још прошле недеље смо преместили авионе у регион Израела

Председник САД најавио да ће за данас сазвати састанак лидера Г7 да координирају уједињени дипломатски одговор Ирану
Бајден: Још прошле недеље смо преместили авионе у регион Израела© Tanjug/Adam Schultz/The White House via AP

Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да најоштрије осуђује напад Ирана, као и његових, како каже, проксија из Јемена, Сирије и Ирака.

"По мом налогу, да би подржала одбрану Израела, америчка војска је током прошле недеље преместила авионе и разараче од балистичких ракета у регион. Захваљујући овим распоређивањима и изванредној вештини наших припадника, помогли смо Израелу да обори скоро све долазеће беспилотне летелице и пројектиле", наводи се у Бајденовом саопштењу.

Он је казао да је разговарао са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и потврдио чврсту посвећеност Америке безбедности Израела.

"Рекао сам му да је Израел показао изузетан капацитет да се брани и порази чак и од напада без преседана – шаљући јасну поруку својим непријатељима да не могу ефикасно да угрозе безбедност Израела", охрабрио је Бајден израелског премијера.

Најавио је да ће за данас сазвати састанак лидера Г7 да координирају уједињени дипломатски одговор Ирану. Како каже, његов тим ће сарађивати са колегама широм региона, а остаће и у блиском контакту са израелским лидерима.

"И док данас нисмо видели нападе на наше снаге или објекте, остаћемо будни на све претње и нећемо оклевати да предузмемо све неопходне радње да заштитимо наш народ", поручио је Бајден.

image
VV inauguration
banner