Свет

Мисија Ирана у УН: Што се нас тиче, готово је

Због сукоба на Блиском истоку за данас је заказана хитна седница Савета безбедности УН
Мисија Ирана у УН: Што се нас тиче, готово јеGetty © Fatih Aktas/Anadolu

Иранска мисија при УН објавила је на свом налогу на мрежи Икс да сматра да је војна акција Иранских оружаних снага против Израела покренута у складу са Чланом 51 Повеље УН, као одговор на израелски напад на конзулат Ирана у Дамаску.

"Што се нас тиче, ово је готово и ова ствар се може сматрати завршеном. Уколико, пак, режим у Израелу направи следећу грешку, ирански одговор ће бити знатно жешћи", наведено је у саопштењу Иранске мисије при Уједињеним нацијама.

Додаје се да је реч о конфликту између Ирана и, како је наведено, "одметничког режима у Израелу" и поручује да "САД морају да остану на страни".

"Као одговорна чланица УН, Исламска Република Иран је посвећена циљевима и принципима садржаним у Повељи УН-а и међународном праву, и понавља свој доследан став да не тежи ескалацији или сукобу у региону", наводи се у писму упућеном Генералном секретару УН-а Антонију Гутерешу.

Током ноћи Иран је испалио више стотина дронова и балистичких пројектила ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску.

За данас је заказана хитна седница Савета безбедности УН.

image