Русија

Лавров са иранским колегом: Нове провокације воде расту напетости на Блиском истоку

Ирански министар обавестио је руском колегу о одговору Техерана на напад у Дамаску
Лавров са иранским колегом: Нове провокације воде расту напетости на Блиском истоку© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Aбдолахијан обавестио је у телефонском разговору свог руског колегу Сергеја Лаврова о одговору Техерана на израелски ваздушни напад на амбасаду у Дамаску, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

"Фокус је био на ситуацији на Блиском истоку, а шеф иранског министарства спољних послова обавестио је свог руског колегу о мерама које је Техеран предузео као одговор на израелски ваздушни напад на конзуларно одељење иранске амбасаде у Дамаску", речено је у саопштењу.

Саговорници су истакли да би "додатна ескалација ситуације у региону и нове опасне провокативне акције могле довести до повећања напетости на Блиском истоку".

"Спречавање оваквих сценарија и отклањање њихових узрока требало би да буду предмет посебне приоритетне пажње Савета безбедности УН", истакли су у Министарству спољних послова.

Министарство је додало да је током разговора потврђено да се обе стране залажу за хитан прекид ватре у Појасу Газе, решавање најхитнијих хуманитарних проблема и стварање јаких услова за директне преговоре у складу са резолуцијама УН о решењу две државе.

image
VV inauguration
banner