Свет

Иран сутра напада Израел? Америка обезбедила "нова средства" за одбрану, ограничена окупљања

Освета, тврди неименовани амерички званичник, почиње сутра
Иран сутра напада Израел? Америка обезбедила "нова средства" за одбрану, ограничена окупљања© Tanjug/AP Photo/Oded Balilty, File

Сједињене Америчке Државе верују да ће Иран вероватно сутра ујутру напасти Израел, јавља Ал Џазира, позивајући се на неименованог америчког званичника.

"Постоји велика вероватноћа да ће Иран напасти Израел у недељу, у раним јутарњим сатима", рекао је званичник.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари најавио је, услед могућег напада, нова ограничења за окупљање цивила.

Смернице Команде унутрашњег фронта забрањују образовне активности широм земље и ограничавају окупљање на 1.000 људи, док у неким областима, попут граница са Газом и Либаном, већ постоје строга ограничења окупљања.

Иако је већина образовних институција тренутно затворена због празника Паше, Хагари каже да се ограничења односе и на школска путовања и кампове и важиће до понедељка у 23 сата, преноси "Тајмс ов Израел".

Хагари каже да је израелска противваздушна одбрана "у приправности" и да је "на десетине авиона спремно на небу".

Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да су САД и други савезници обезбедили ''нова средства'' Израелу за одбрану од потенцијалног напада Ирана на ту земљу, као и за њихов одговор на напад.

"Помно пратимо планирани напад Ирана и његових заступника на Израел. Последњих дана смо ојачали нашу ваздушну одбрану и средства за офанзиву", навео је Галант, а преноси "Тајмс ов Израел".

Галант је истакао да израелска војска има нове капацитете на копну, мору у ваздуху, као и у обавештајној служби.

''Иран је терористичка држава, а свет је томе сада изложен више него икада. Одлучни смо да заштитимо наше грађане од тероризма и наћи ћемо начин да одговоримо", нагласио је Галант.

Шеф Пентагона Лојд Остин, у другом телефонском разговору са својим израелским колегом Јоавом Галантом, казао је да Израел може да рачуна на пуну подршку САД у вези са могућим нападом из Ирана, саопштило је америчко министарство одбране.

Остин је свом колеги рекао да "Израел може да рачуна на пуну подршку Сједињених Држава у одбрани од напада Ирана и његових регионалних савезника".

У израелском нападу на ирански конзулат у Дамаску убијено је седам војних званичника, међу којима два генерала и пет официра, а Техеран је обећао да ће се за тај напад осветити.

image