Свет

И Иран и Израел тврде да су постигли успех, састаје се Савет безбедности УН

Због сукоба који је протекле ноћи кулминирао данас ће ванредно заседати Савет безбедности УН
И Иран и Израел тврде да су постигли успех, састаје се Савет безбедности УН© Fatima Shbair/Getty Images)

Иран је протекле ноћи лансирао више стотина дронова и балистичких пројектила ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску.

Известан број пројектила пробио је израелску одбрану. Једина жртва која је за сада пријављена је дечак стар 10 година који је погинуо на југу Израела. Оштећена је јужна војна база. 

Извештаји о евентуалној штети и повређенима се још прикупљају.

Иран је прогласио крај операције, али је упозорио да ће бити спреман да реагује поново, уколико за тим буде било потребе. Оружане снаге Ирана упозориле су да ће америчке базе постати легитимна мета, уколико Вашингтон подржи нове нападе Израела на иранске објекте.

Бела кућа тражи уздржаност Израела, док Израел позива на формирање регионалног савеза који би се супротставио "иранској претњи".

  • 14. апр 2024 • 19:24

    19:24

    Израелски председник: Ово је објава рата

    Ирански напад на Израел био је "објава рата", рекао је израелски председник Исак Херцог у разговору за "Скај њуз".

    "Било је време да се свет суочи са овим царством зла у Техерану", рекао је он, додајући да светски лидери треба да "јасно ставе до знања" иранском режиму да је његово понашање "неприхватљиво", додао је Херцог.

    Опширније прочитајте овде.

  • 18:25

    Бајден и лидери Г7: Посвећеност безбедности Израела

    Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је са партнерима из Г7 који су осудили ирански напад и потврдили подршку Израелу, саопштила је Бела кућа.

    "Председник Бајден је приватно разговарао путем видео везе са лидерима Г7. Лидери су осудили напад без преседана Ирана на Израел и потврдили посвећеност Г7 безбедности Израела", наводи се у саопштењу прес службе Беле куће, које преносе "РИА Новости".

  • 18:11

    Лавров разговарао са иранским колегом

    Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Aбдолахијан  обавестио је у телефонском разговору свог руског колегу Сергеја Лаврова о одговору Техерана на израелски ваздушни напад на амбасаду у Дамаску, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

    Опширније прочитајте овде.

  • 18:10

    Ирак: Ирански одговор на напад на Дамаск је гарантован међународним правом

    Вршилац дужности председника парламента Ирака Мохсен ал-Мандалави сматра да је напад Ирана на Израел као одговор на напад на његов конзулат у Дамаску "природно право и одговор загарантован међународним правом", преносе "РИА Новости".

    "Одговор Исламске Републике Иран на напад на њен конзулат у главном граду Сирије Дамаску је њено природно и законско право, загарантовано међународним правом и законима", рекао је ал-Мандалави.

  • 18:06

    Ганц са Бербоковом о међународном савезу против Ирана

    Министар у израелском ратном кабинету Бени Ганц разговарао је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок о потреби формирања међународног савеза у суочавању са иранском агресијом.

    "Разговарали смо, пре свега, о императиву формирања глобалног уједињеног фронта за супротстављање охрабреној иранској агресији директно и преко њених заступника - регионално и глобално", написао је Ганц на платформи "Икс".

  • 17:49

    Фајон: Словенија ће на СБ УН позвати на прекид ватре

    Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон најавила је да ће Словенија на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација поново позвати на прекид ватре на Блиском истоку и смиривање ситуације.

    Словенија ће на седници сазваној после иранског напада на Израел показати и приврженост свеобухватном приступу и дипломатским решењима, навела је Фајон, пренела је СТА.

    Фајон је у саопштењу објављеном на сајту Министарства иностраних послова најавила да ће Словенија на седници Савета безбедности УН позвати све стране да се уздрже од било какве акције која би могла да ескалира ситуацију на Блиском истоку.

    Она ће поново позвати на трајни прекид ватре у Гази, поштовање међународног права и "повратак дипломатији".

  • 16:58

    Иран и Израел се обраћају пред СБ УН

    Представници Израела и Ирана обратиће се на данашњем хитном састанку Савета безбедности УН, посвећеном нападу на Техеран, рекао је за "РИА Новости" извор у Савету безбедности.

    "Обе стране су тражиле прилику да говоре и говориће", рекао је саговорник агенције.

  • 16:50

    Нормализују се летови на Блиском истоку

    Главне авио-компаније широм Блиског истока објавиле су да ће наставити да обављају летове у региону након што су отказале или промениле руту појединих летова после иранског напада на Израел.

    Портпарол "Емирејтс ерлајнза", рекао је да та компанија наставља данас поподне планиране летове за и из Јордана, Либана и Ирака, пренео је "Гардијан".

    Компанија "Катар Ервејз" објавила је на платформи Икс да је наставила летове за Аман, Бејрут и Багдад.

    "Етихад Ервејз" из Уједињених Арапских Емирата саопштио је да планира да обавља редовне путничке и карго услуге између Абу Дабија и Тел Авива, Амана и Бејрута почевши од понедељка.

    "Етихад" је упозорио да, због тога што се услуге враћају у нормалу након привременог затварања ваздушног простора у деловима Блиског истока, и даље може постојати ризик од поремећаја реда летова у понедељак.

    Неколико иранских аеродрома, укључујући међународни техерански "Имам Хомеини", отказали су летове до понедељка, јавили су данас ирански државни медији.

  • 16:46

    Сијарто: Мађарска је уз Израел


    Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто осудио је напад Ирана на Израел у данашњем телефонском разговору са израелским шефом дипломатије Израелом Кацом и изразио солидарност Мађарске са израелским народом.

    Сијарто је написао на Фејсбуку да је са Кацом разговарао о ситуацији након напада Ирана на Израел у суботу увече.

    "Уверио сам свог колегу у солидарност Мађарске са Израелом и израелским народом и јасно ставио до знања да одлучно осуђујемо напад на ту земљу", навео је Сијарто.

    Сијарто је истакао да се Мађарска у последње време континуирано залагала против ескалације сукоба.

    Он је изразио наду да се, ипак, може спречити ескалација која би угрозила глобалну безбедност.

    "Мађарска је уз Израел у овим тешким данима", додао је.

  • 16:11

    Смотрич и Бен Гвир: Израел да снажно одговори

    Двојица најтврдокорнијих крајње десничарских министара израелске владе, министар финансија Безалел Смотрич и министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир, позвали су данас на снажан одговор на напад иранских дронова и ракета на Израел.

    Смотрич је позвао на одговор Израела који ће "одјекнути широм Блиског истока", а Бен Гвир је рекао да одговор Израела не сме бити "слаб", пренео је "Си-Ен-Ен".

    Смотрич је рекао да ће Израел, уколико буде оклевао, довести себе у егзистенцијалну опасност.

    Он је оценио да ће Израел победити ако његов одговор буде одјекнуо на Блиском истоку за генерације које долазе.

    Бен Гвир је рекао да су "концепти обуздавања и пропорционалности" нестали 7. октобра када је Хамас напао југ Израела.

    Ни Смотрич ни Бен Гвир нису чланови израелског ратног кабинета.

image