Свет

Иран упозорава САД: Немојте се шалити с нама и нећемо се шалити с вама

Сједињене Државе верују да Иран може да нападне њихову војску само уколико се придружи израелској контраофанзиви
Иран упозорава САД: Немојте се шалити с нама и нећемо се шалити с вамаGetty © Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Техеран је администрацији председника САД Џозефа Бајдена послао поруку, преко неколико арапских земаља, да ће напасти америчке трупе у региону уколико се Сједињене Државе умешају у сукоб Израела и Ирана, преноси портал "Аксиос".

По речима три америчка званичника, из техеранске поруке није јасно да ли ће снаге САД бити нападнуте чак и ако помогну Израелу у пресретању пројектила или само у случају да директно учествују у израелским операцијама против Ирана.

Сједињене Државе пак верују да Иран може да нападне њихову војску само уколико се придружи израелској контраофанзиви.

"Иранска порука је била да ће напасти снаге које их нападају – немојте се шалити с нама и нећемо се шалити с вама", рекао је један од извора "Аксиоса".

Други амерички званичник је истакао да САД одржавају директан контакт са Ираном преко швајцарске амбасаде, али да Техеран није преносио такве поруке тим путем.

Како су објавили западни медији, Вашингтон очекује да ће Иран напасти Израел 48 сати после Бајрама, који се славио 10. априла. Извори тврде да би Техеран могао да употреби више од 100 дронова и десетине пројектила.

У контексту могуће ескалације, Сједињене Државе на сваки могући начин уверавају Израел да ће подржати своје савезнике у супротстављању било каквим претњама које долазе од Ирана и његових сателита.

image