Свет

Немачки бискупи одбијају папин позив да не мењају црквена учења

Воде ли настојања немачких бискупа да промене приступ Цркве хомосексуалности и женском свештенству у раскол?
Немачки бискупи одбијају папин позив да не мењају црквена учењаwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow

Немачки католички бискупи успротивили су се позиву Ватикана да прекину са напорима за промену црквених учења о контроверзним питањима, међу којима су хомосексуалност и рукополагање жена у свештенички чин.

Позивајући се на "угледне америчке бискупе", "Волстрит џорнал" упозорава да би тај сукоб могао довести до нове "шизме" у Римокатоличкој цркви, односно трајног раскола.

Немачки бискупи састали су се у петак са неколико најважнијих ватиканских званичника који су им пренели своју "забринутост и уздржаност" спрам процеса који Немци воде, а који би могао да доведе у питање елементе црквеног учења "о којима нема дискусије", наводи се у заједничком саопштењу представника Ватикана и Бискупске конференције Немачке.

Давнашње напетости између Ватикана и немачких бискупа само су интензивиране током ових сусрета.

Између осталог, немачки бискупи тврде да извештај о историјском сексуалном злостављању у Немачкој из 2018. године, према којем су католички свештеници током седам деценија напаствовали најмање 3.677 малолетних лица, показује потребу за променама у начину управљања црквом, улози жена, обавезном целибату свештеника и учењима о сексуалности.

Председник Бискупске конференције Немачке, бискуп Георг Бецинг рекао је новинарима да је Ватикан од њих затражио да уведу мораторијум на разматрање спорних питања и оценио да би центар Римокатоличке цркве на поступке немачког "огранка" могао гледати као на "ватру која би могла свуда да се прошири".

Бецинг је, међутим, истакао да заустављање рада Бискупске конференције Немачке на овим питањима "није опција" и да је то речено да врло јасан начин". "Божји људи Немачке су веома нестрпљиви", додао је он.

Бецинг је рекао и да он и немачко свештенство неће ускратити "благослов" хомосексуалним паровима, иако је Ватикан то прошле године забранио тврдећи да Бог "не може благословити грех". Он је, међутим, одбацио могућност раскола у Римокатоличкој цркви оценивши да то није опција ни за немачко свештенство, нити за мирјане.

Представници Бискупске конференције Немачке боравили су у Ватикану недељу дана у оквиру традиционалне посете Светој столици коју обављају представници цркве у свим земљама на сваких неколико година. Спор између цркве и Немачке и Ватикана ову је посету учинио мало необичнијом и због њега је организован специјални састанак највиших црквених великодостојника Ватикана, укључујући и државног секретара кардинала Пјетра Паролина, са гостима из Немачке.

Сам папа Франциско није присуствовао том састанку, иако је то било планирано, али се одвојено сусрео са бискупима из Немачке. Франциско је раније рекао да не жели да се директно меша у та питања, али да му немачка иницијатива "ствара нелагоду", због чега је Немце упозорио да "не лутају предалеко од остатка Цркве". Папа се, ипак, одвојено састао са представницима цркве у Немачкој, али се њихови разговори нису тицали спорних питања.

Председник Немачке бискупске конференције је одбацио могућност стварања раскола у католичкој цркви. Рекао је да "напуштање цркве" није опција за епископе или лаике у немачком синоду.

image