Свет

Белгија није у стању да спали сав заплењени кокаин

Царински службеници запленили су толику количину кокаина да спалионице немају капацитет да је благовремено униште
Белгија није у стању да спали сав заплењени кокаинwww.globallookpress.com © Boris Roessler

Белгијски цариници запленили су толико велике количине кокаина да нису у стању да га благовремено униште, саопштио је министар правде Белгије Винсент ван Квикенборн за телевизију "ВРТ". Процењује се да ће, ако се тренд откривања дроге настави као до сада, само у луци у Антверпену до краја године бити заплењено више од стотину тона кокаина у вредности око пет милијарди евра, што ће представљати нови рекорд после прошлогодишњих 90 тона.

"Створило се загушење, јер је заплењено толико дроге, а у функцији је само једна спалионица. Не могу се одједном спалити толике количине, јер би то створило проблеме са  филтерима спалионице", рекао је он и прецизирао да се у једној рунди може спалити само тона, или тона и  по дроге.

Представник Пореске управе, у оквиру које делује и Царина, Френсис Адинс потврдио је за "Газет ван Антверпен" да је уништавање конфисковане дроге "константни изазов" због "техничких ограничења лиценцираних спалионица и еколошких стандарда".

Царина је прошлог месеца у само једном контејнеру у Антверпенској луци открила осам тона кокаина вредности веће од 200 милиона евра, који је био скривен у пошиљци банана из Еквадора. Власти су пустиле дрогу да буде испоручена на коначној дестинацији у Холандији, захваљујући чему је ухапшено четворо људи.

У Антверпенској луци извршена је и највећа заплена кокаина у историји Белгије. То се десило 2020, када је у пет контејнера са металом из Гвајане откривено 11,5 тона кокаина вредности 900 милиона евра. Тада је ухапшено и неколико полицајаца и лучких званичника.

image