Свет

Ко се уплашио "проруског" Гласа Европе: Опасност сад вреба из Казахстана

Крајем прошлог месеца, чешка влада увела је санкције "Гласу Европе", оптужујући - без доказа- портал за ширење проруске пропаганде. Медиј сада ради из Казахстана
Ко се уплашио "проруског" Гласа Европе: Опасност сад вреба из КазахстанаGetty © Razvan Suciu / 500px

Влада Чешке "открила" је 27. марта, у сарадњи са Пољском, "проруску операцију утицаја у Европи" у коју су укључени проруски украјински политичар Виктор Медведчук и портал "Глас Европе". Убрзо након открића, вебсајт је искључен, да би се поново "појавио" у Казахстану 11. априла, пише "Еурактив".

Иако се гушење слободе медија коси са принципима на којима почива Европска унија, њена чланица - Чешка - сада форсира да се "Глас Европе" стави на ЕУ листу санкционисаних медија уз "Спутњик" и РТ, а белгијски премијер Александер де Кро најавио је да ће се о "руском утицају" разговарати на самиту лидера ЕУ касније ове седмице.

"Еурактив" је истрагом ај-пи адресе Гласа Европе открио је да се хостинг сајта сада налази у Казахстану који је, како су навели, "једно од омиљених места Русије за заобилажење ЕУ санкција".

Након оптужби из Прага, Де Кро је најавио да је белгијско Федерално тужилаштво покренуло истрагу овог случаја, тврдећи да је Москва потплатила посланицима Европског парламента да "шире проруску пропаганду" преко Гласа Европе.

Стручњак за медије Јан Шустер упозорио је, у тексту за "Глас Европе", да је оно што се догодило порталу "флагрантно кршење" права и стандарда медијске индустрије широм Европе и поставио питање "ко је следећи?"

"Европске државе не могу себи да приуште да следе Украјину и да им она буде пример прљавог посла гушења слободе говора, чак ни у позадини руско-украјинског сукоба. Који, ма колико неко желео другачије, не може да оправда злочине против слободе говора, ни у Украјини, ни у САД, ни било где у Европи", поручио је Шустер.

image