Свет

Немачка десница тражи доказе о наводном руском подмићивању: Неће нам други диктирати изборну кампању

АфД "неће дозволити да њихова изборна кампања буде диктирана манипулативним оптужбама страних обавештајних служби", рекао је Бистрон
Немачка десница тражи доказе о наводном руском подмићивању: Неће нам други диктирати изборну кампањуGetty © picture alliance / Contributor

Немачка "Алтернатива за Немачку" (АфД) подржала је једног од својих главних кандидата за европске изворе Петра Бистрона кога оптужују да је добио новац за кампању од једног проруског сајта.

Бистрон је демантовао је оптужбе да је узимао новац од "Гласа Европе", медијске платформе која је наводно повезана са Кремљом. И Бистрон и руководство АфД-а тражили су приступ пријављеним доказима о наводном миту, преноси "Еурактив".

Прошле недеље, чешки лист "Деник Н" известио је да служба националне безбедности има аудио фајлове који "доказују" да је Бистрон узимао новац од "Гласа Европе" ког Праг оптужује да је део проруске мреже.

Истрага коју је водила Чешка безбедносно-информативна служба, у сарадњи са неколико других служби националне безбедности широм Европе, открила је наводно постојање проруске мреже чије активности имају "озбиљне импликације по безбедност Чешке Републике и ЕУ", рекао је чешки премијер Петр Фијала.

Чешке службе тврде и да су политичари из Белгије, Француске, Немачке, Мађарске, Холандије и Пољске наводно добили новац од "Гласа Европе".

Бистрон каже да се истрага своди на покушаје спољних снага да утичу на његову странку. АфД "неће дозволити да њихова изборна кампања буде диктирана манипулативним оптужбама страних обавештајних служби", рекао је Бистрон.

image